Ten najlepší si urobíte vo vlastnej réžii: Domáci burčiak

01
Chuťmeter:
 
2 litre
 
DOBRÉ JEDLO: Domáci burčiak

Potrebujeme:

  • 2,7 kg zrelého hrozna 
  • 0,4 g sušených kvasiniek (alebo deci kúpeného burčiaka)
  • 2 lyžice teplej vody

Postup:

  1. Bobule oberte zo strapcov a vložte do veľkého hrnca. Roztlačte ich, ale dajte pozor, aby jadierka ostali celé – inak by bol váš burčiak horký. Hotový mušt prelisujte cez gázu a nechajte ho do druhého dňa odležať.
  2. Keď je kal usadený na dne, čistý mušt prelejte naberačkou do inej nádoby. Musí byť aspoň o tretinu väčšia ako objem muštu, aby mal dosť miesta na kvasenie. Kvasinky roztopte v troche teplej vody a pridajte do muštu. Ak ich nemáte, použite deci kúpeného burčiaka.
  3. Mušt skladujte na teplom mieste asi 2-3 dni, priebežne ochutnávajte. To, či sa už premenil na burčiak, zistíte práve podľa jeho chuti. Burčiak vypite najneskôr do dvoch dní.
Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Ten najlepší si urobíte vo vlastnej réžii: Domáci burčiak
DOBRÉ JEDLO/ Katarína BRUNOVSKÁ