Najlepšie koláče od babičky: Jablkové pité, hruškové štrúdle aj hrnčekové slivkáče!

07.09.2018
26
 

Povedzte, čo je lepšie ako piecť s práve odtrhnutými slivkami, hruškami, broskyňami či jablkami? Tiež to tak veľmi milujete? Sme v tom s vami! Aj preto je aktuálne Dobré jedlo plné fantastických receptov na slivkové koláče. Už ho máte doma? Zoženiete ho do 14. septembra - potom príde do stánkov nové číslo. A hádajte, z akého ovocia sme doň napiekli? Z poctivých slovenských hrušiek! Naozaj sa máte na čo tešiť... Zatiaľ pripravte túto famóznu štrúdľu od starej mamy, po ktorej sa u vás doma zľahne zem. Sľubujeme!

ŠTRÚDĽA S HRUŠKOVO-MANDĽOVOU PLNKOU A BRUSNICAMI

2 ŠTRÚDLE, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT

Potrebujete:

NA CESTO:

  • 250 g hladkej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 40 g práškového cukru
  • 2 lyžičky vanilkového cukru
  • soľ
  • 1 lyžička postrúhanej citrónovej kôry
  • 100-120 ml vlažného mlieka (podľa veľkosti vajca)
  • 80 g rozpusteného masla
  • 1 vajce

NA PLNKU:

1 kg hrušiek

1 lyžica citrónovej šťavy

60 g sušených brusníc

50 g rozpusteného masla

100 g strúhanky

100 g kryštálového cukru

4 lyžičky škoricového cukru

100 g mandľových lupienkov

Postup:

  1. Múku zmiešajte s kypriacim práškom, práškovým a vanilkovým cukrom, so štipkou soli a s citrónovou kôrou. Asi 60 ml mlieka zmiešajte s rozpusteným maslom a vajcom. Pridajte k sypkej zmesi a vypracujte vláčne cesto. Zvyšné mlieko pridávajte postupne, musí vzniknúť mäkšie, dobre tvarovateľné cesto. Vložte ho do mikroténového vrecka a nechajte v chlade 30 minút odpočívať.
  2. Pripravte plnku: Hrušky ošúpte, vykrojte jadrovník a pokrájajte na malé kocky, pridajte citrónovú šťavu a premiešajte. Väčšie brusnice prekrojte. Maslo rozpustite, strúhanku a mandľové lupienky nasucho opečte.
  3. Cesto rozdeľte na 2 časti, každú rozvaľkajte na pomúčenej doske na tenký plát na hrúbku 1,5-2 mm, ktorý potom orežete na veľkosť asi 35 x 45 cm. Plát potrite rozpusteným maslom. Plnku rozložte do troch strán, 3 až 4 cm od okraja. Plát natretý maslom posypte strúhankou, mandľovými lupienkami, obložte hruškami, posypte brusnicami, kryštálovým a škoricovým cukrom. Nenaplnené okraje preložte na plnku a naplnený plát stočte do štrúdle. Preneste ju na plech vyložený papierom na pečenie. Štrúdle potrite rozpusteným maslom a 20-25 minút pečte pri teplote 170 °C. Po upečení ich opäť potrite rozpusteným maslom. Štrúdľu pred podávaním pokrájajte a posypte práškovým cukrom.

Ďalšie inšpirácie na ovocné koláče ako od babičky nájdete v našej galérii. 

Autor: kab
Videorecepty
 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Najlepšie koláče od babičky: Jablkové pité, hruškové štrúdle aj hrnčekové slivkáče!
kab