5 najchutnejších tortičiek, ktoré budete piecť znova a znova

12.02.2019
04
 

Chcete mať svojho tortového favorita, s ktorým zahviezdite pri každej rodinnej oslave. vyberte si niektorú z týchto tort. Dávam za ne ruku do ohňa. 

Zdroj foto: Dobré jedlo

Orechovo – mrkvová torta

8 PORCIÍ

45 minút

CHLADENIE 4 HODINY

POTREBUJETE:

Na cesto (2 korpusy):

4 vajcia (bielky a žĺtky oddelene)

štipku soli

100 g + 2 lyžice trstinového cukru

1 lyžičku mletej škorice

1 vanilkový struk

kôru a šťavu z 1 bio pomaranča

200 g nastrúhanej mrkvy

100 g mletých vlašských orechov

200 g mandľovej múky

1 lyžičku kypriaceho prášku

Na krém:

250 g mascarpone (izbovej teploty)

30 g práškového cukru

250 ml smotany na šľahanie

Na ozdobu:

plátky pomaranča

physalis (židovská čerešňa rastie voľne v záhradách)

čokoládové guľôčky

POSTUP:

1. Pripravte cesto: Na 1 korpus v miske vyšľahajte 2 bielky so štipkou soli. Do tuhého snehu zašľahajte 1 polievkovú lyžicu cukru. V druhej miske vyšľahajte do peny 2 žĺtky s polovicou lyžičky škorice, s 50 g cukru, s polovicou zrniečok vanilkového

struku a s kôrou aj šťavou z polovice pomaranča.

2. Po vyšľahaní pridajte 100 g nastrúhanej mrkvy, tretinu snehu z bielkov a jemne vareškou alebo ručne metličkou premiešajte, aby sa ingrediencie spojili. Spolu zmiešajte 50 g mletých orechov, 100 g mandľovej múky, pol lyžičky kypriaceho prášku a so zvyškom snehu opäť jemne primiešajte do cesta.

3. Cesto vylejte do okrúhlej tortovej formy s priemerom 18 cm. Dno vyložte papierom na pečenie a boky vymastite maslom. Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 160 °C 25 až 35 minút. Rovnakým spôsobom pripravte a upečte druhý korpus.

4. Pripravte krém: V miske mixérom premiešajte mascarpone s práškovým cukrom a po častiach k nemu pridávajte vyšľahanú šľahačku. Vždy ručne premiešajte. Hotový krém natrite na prvý korpus (vrch korpusu môžete zrezať, ak chcete získať rovnejšiu plochu), urovnajte a položte naň druhý korpus. Zvyškom krému natrite vrchnú časť druhého korpusu a ak vám zostalo ešte dosť krému, môžete jemne potrieť aj boky

torty. Tortu odložte do chladničky na 4 hodiny.

5. Zdobiť môžete podľa chuti a kuchynských zásob. Mrkva sa výborne dopĺňa s pomarančom a čokoládou, takže pokojne použite plátky biopomaranča a čokoládovo-orieškové guľôčky. Dozdobte židovskými čerešňami.

Tortu urobila foodblogerka Veronika Čopíkova, www.lenivakucharka.sk

PUNČOVÁ TORTA

12-15 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT, ODSTÁTIE 12 HODÍN

NA KORPUS           

7 vajec           

220 g kryštálového cukru 

220 g hladkej múky  

pár kvapiek červeného prírodného potravinárskeho farbiva (alebo červený sirup)

maslo a hrubú múku na vymastenie a vysypanie foriem

NA ROZVAR

300 ml vody     

300 g cukru

punčová aróma (alebo 30 ml hnedého rumu)

NA PLNKU

250-300 g ríbezľového džemu (môžete použiť aj marhuľový džem)              

NA OZDOBU

300-400 g marcipánu alebo inej poťahovej hmoty

strapce červených ríbezlí

1. Vajcia rozbite a oddeľte bielky a žĺtky. Bielky vyšľahajte s kryštálovým cukrom. Potom do zmesi zašľahajte žĺtky a preosiatu múku.

2. Tortové formy (2 s priemerom 25 cm) vymastite maslom a vysypte hrubou múkou. Prvú formu naplňte polovicou cesta.

3. Zvyšné cesto zafarbite do ružova prírodným farbivom alebo sirupom. Dajte ho do druhej formy a obidva korpusy pečte 25-30 minút v rúre vyhriatej na 150 °C. Po upečení nechajte vychladnúť vo forme.

4. Korpusy vyberte a pozdĺžne prerežte. Uložte ich do formy a pre krajší efekt prestriedajte farby. Pred uložením každú vrstvu natrite džemom. Vrch torty nepotierajte.

5. Pripravte rozvar: V hrnci uveďte do varu vodu a cukor. Pridajte punčovú arómu alebo rum.

6. Naplnenú formu dajte na tácku. Rozvar pomaly a opatrne lejte na tortu. Ak chcete, aby bola šťavnatejšia, prilejte ho viac.

7. Tortu nechajte odstáť – minimálne cez noc. Potom ju po vrchu potrite jemnou vrstvou džemu, potiahnite marcipánom a ozdobte.

 

Jablkovo-orechová torta so škoricovo-karamelovým krémom

8 PORCIÍ

110 minút

POTREBUJETE:

NA KORPUS:

225 g masla izbovej teploty + na vymazanie formy

300 g kryštálového cukru

4 vajcia

400 g hladkej múky

6 g kypriaceho prášku

pol čajovej lyžičky škorice

pol čajovej lyžičky soli

250 ml mlieka

3 stredne veľké jablká

60 g na hrubo mletých vlašských orechov

NA SLANÝ KARAMEL:

100 g kryštálového cukru

125 ml smotany na šľahanie

štipku soli

NA KRÉM:

350 g mascarpone

350 g smotany na šľahanie

štvrť čajovej lyžičky mletej škorice

2 lyžice slaného karamelu

3 lyžice broskyňového alebo marhuľového džemu

NA OZDOBU:

2-3 menšie jablká

jedlé kvety

POSTUP:

1. Dve tortové formy s priemerom 18 cm potrite maslom a vysteľte papierom na pečenie. Ideálne je si vystrihnúť spodok a boky samostatne, aby mala torta pekný a pravidelný tvar. Rúru rozohrejte na 175 °C.

2. Maslo izbovej teploty vyšľahajte, pridajte cukor a šľahajte približne 7 minút, kým nie je zmes nadýchaná. Po jednom pridajte vajcia a postupne ich zašľahajte do maslovej zmesi.

3. V miske zmiešajte múku s kypriacim práškom, škoricou a soľou. Do maslovej zmesi pridajte polovicu múky, mlieko a dobre premiešajte. Prisypte zvyšok múky a opäť premiešajte, aby sa všetky suroviny spojili.

Nakoniec do cesta pridajte ošúpané a nadrobno nakrájané jablká a orechy.

4. Cesto rovnomerne rozdeľte do foriem a dajte piecť na 45 - 50 minút. Upečené korpusy nechajte vychladnúť aspoň 15 minút a až potom vyklopte z formy. Pred plnením ich nechajte úplne vychladnúť.

5. Z vychladnutých korpusov zrežte vrch, ak sa pečením príliš vydul a potom každý korpus prerežte na polovicu.

6. Pripravte slaný karamel: Cukor nechajte skaramelizovať v menšom hrnci, a neustále ho sledujte,  ľahko sa totiž spáli. Keď začne hnednúť, zľahka ho premiešajte. V druhom hrnci zohrejte smotanu a keď je z cukru karamel, prilejte do neho smotanu. Miešajte kým sa karamel neroztopí a pridajte soľ. Premiešajte, dajte bokom a nechajte trochu vychladnúť.

7. Pripravte krém: V mixéri vyšľahajte mascarpone so smotanou do tuha. Tesne pred došľahaním pridajte škoricu a 2 lyžice slaného karamelu. Zvyšný karamel použite na ozdobu jabĺčok.

8. Tortu skladajte tak, aby jedna spodná časť upečených korpusov bola na spodku torty a tá druhá úplne navrchu plochou stranou hore, čím získate krásny rovný povrch torty.

9. Na prvý korpus natrite lyžicu džemu a pomocou cukrárskej špachtle rozotrite 2-3 lyžice krému. Postupujte tak pri všetkých korpusoch. Na ten posledný už džem nedávajte, len ho potrite krémom.

10. Boky torty obaľte krémom a pomocou stierky uhlaďte. Dajte do chladničky stuhnúť - ideálne na 30 minút i dlhšie. Potom tortu ešte raz potrite krémom a uhlaďte.

11. Pred podávaním tortu ešte dozdobte jabĺčkami namočenými do zvyšného slaného karamelu a kvietkami podľa vlastného vkusu.

RECEPT, FOODSTYLING A FOTO MONIKA KÓŇOVÁ

Krémová gaštanová torta

4 PORCIE

65 minút

POTREBUJETE:

NA CESTO:

100 g pohánkovej múky

50 g gaštanovej múky

50 g zmäknutého masla alebo kokosového oleja

1 lyžicu medu (asi 20 g)

2 lyžice vody alebo kokosového mlieka

štipku soli

NA KRÉM:

250 g gaštanového pyré (v bio kvalite s 82 % podielom gaštanov)

150 ml kokosového mlieka (aspoň so 60 % podielom kokosu – 18 % tuku)

2 vajcia

kôra z pol citróna

semiačka z pol vanilkového struku

štipku mletej škorice

kakao

kakaové bôby

čokoládové hoblinky na ozdobu

POSTUP:

1. Všetky ingrediencie na cesto spracujte rukou alebo v robote na tuhé cesto pripomínajúce linecké. Vysteľte ním dno a okraje tortovej formy s priemerom 18 cm.

2. Všetky ingrediencie na krém spolu vyšľahajte, nalejte do formy a pečte 10 minút pri 180 °C a potom 30 - 40 minút pri 150 °C. Postup je podobný ako pri príprave cheesecaku. Stred torty by sa mal trochu triasť, keď ho vyberáte z rúry.

3. Tortu nechajte vychladnúť a ozdobte ju podľa fantázie.

Dobrá rada:

Ak použijete väčšiu formu, skráťte čas pečenia alebo znásobte množstvá ingrediencií.

Autorkou torty je MARTINA GRŇOVÁ

foodblogerka, www. Foodlover.sk

Dobošová torta

8 PORCIÍ

60 minút

POTREBUJETE:

Na korpus:

8 žĺtkov

200 g kryštálového cukru

10 bielkov

150 g kyslej smotany (18 - percentnej)

200 g hladkej múky

Na krém:

3 žĺtky

1 vajce

200 g kryštálového cukru

70 ml vody

300 g masla

300 g horkej čokolády (70 percent kakaa)

50 g holandského kakaa

Na sirup:

50 ml vody

50 g kryštálového cukru

20 ml rumu

Na karamel:

100 g kryštálového cukru

POSTUP:

1. Žĺtky s cukrom vyšľahajte mixérom do peny a bielky vyšľahajte na tuhý sneh. Do žĺtkovej zmesi pridajte kyslú smotanu. Potom jemne vmiešajte sneh z bielkov a preosiatu múku.

2. Pripravené cesto preneste do cukrárskeho vrecka. Plech vysteľte papierom na pečenie, na ktorý ešte predtým zo spodnej strany predkreslite kruhy s priemerom 18 cm. Pomocou cukrárskeho vrecka vyplňte cestom predkreslené kruhy.

3. Korpusy upečte vo vyhriatej rúre pri 180 °C dozlatista. Celkovo upečte 8 korpusov a nechajte ich vychladnúť.

4. Pripravte krém: Žĺtky s vajcom začnite šľahať v mixéri. Cukor s vodou dajte variť do hrnca. Keď voda zovrie a cukor sa roztopí, zmes začne hustnúť. Stiahnite ju z ohňa tesne pred tým, ako sa začne tvoriť karamel a opatrne ju nalejte k šľahajúcim sa žĺtkom. Šľahajte ďalej, kým nezískate hustú a svetlú penu.

5. Neskôr do vychladnutej žĺtkovej peny pridajte maslo nakrájané na kocky, vlažnú rozpustenú čokoládu a kakao. Vymiešajte hladký krém.

6. Jeden plát cesta a trochu krému odložte na záverečné zdobenie. Ostatné vychladnuté pláty potrite sirupom, ktorý ste získali zvarením cukru s vodou a rumom. Natrite na ne v tenkých vrstvách krém a postupne ich ukladajte na seba. Vrch a boky torty potrite krémom a odložte do chladu.

7. Cukor nechajte na panvici skaramelizovať a z jednej strany doň namočte odložený plát cesta. Položte na pracovnú dosku karamelom smerom hore a chvíľu počkajte. Potom korpus rozkrojte na 6 trojuholníkov nožom potretým olejom, aby sa naň karamel nelepil.

8. Na stuhnutú tortu nastriekajte pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou 6 ružičiek z odloženého krému a uložte na ne karamelové trojuholníky.

TIP:

Klasický žĺtkový krém nemusíme prácne a dlho šľahať ručne nad parou. Urobte ho podľa Veroniky – surové žĺtky pasterizuje horúca cukrová voda.

Tortu pripravila VERONIKA BUŠOVÁ

cukrárka

www.kuchynalidla.sk

 

Autor: dob
Videorecepty
 

Dobré jedlo

 
 
5 najchutnejších tortičiek, ktoré budete piecť znova a znova
dob