Ako ušetríte na jedle? Kupujte týchto 5 potravín!

12.04.2017
09
 

Tiež míňate najviac za jedlo? Ani to najkvalitnejšie vás nemusí stáť majland. Naučte sa, ako a kedy ho správne používať a investícia sa vám stonásobne vráti.

1. Olivový po kvapkách!

Iste, za fľašku značkového, extra panenského (lisovaného za studena) necháte v obchode aj 10 eur, alebo ešte o niečo viac. V žiadnom prípade ho však nepoužívajte na tepelnú úpravu! Šetrite si ho na finálne ochutenie šalátu, polievky, omáčky, kuskusu, jednoducho hocičoho, čomu chcete dodať plnú chuť. Úplne však stačí zopár kvapiek. A máme pre vás ešte jednu šalátovú fintu: Namiesto drahých dresingov si urobte doma vlastnú vinaigrette. Zmiešajte zopár lyžíc kvalitného olivového oleja, trochu citrónovej šťavy, vínneho octu, dijonskej horčice, osoľte, okoreňte a hotovo!

2. Trik s vanilkou

Starý a dobrý, ale stále v hre! Kúpte drahší, no kvalitnejší bio struk z Madagaskaru a keď z neho vyškriabete zrniečka do pudingu alebo do krému na fajnovú tortu, vložte ho do zaváraninového pohára s cukrom (hocakým). Domáci vanilkový cukor schová svojou arómou do vačku aj značkové extrakty z vanilky. A keď sa minie, k struku iba dosypte nový cukor. Plod orchidey vonia dlho.

3. Mäso len z farmy

Odborníci na výživu prízvukujú, že bio mäso bez hormónov a antibiotík je ešte rozumnejšia voľba ako zelenina či ovocie z overených zdrojov. Netreba ho veľa a ani tak často ako zelené na tanieri, takže vás napriek vyššej cene nevyjde draho. Naviac, s „pravým“ mäsom, ktoré svieti naozajstnou farbou a vonia ako mäso, je radosť pracovať. Minúty, alebo hodiny, záleží len na vás.

Ďalšie chutné recepty z Dobrého jedla

4. Fleur de sel je nad zlato

Nie je soľ ako soľ. Rozdiel medzi klasickou, morskou a fleur de sel je dokonca obrovský. A áno, posledná z nich je síce najdrahšia (a najlepší šéfkuchári ju postavili do jedného radu s čerstvými bylinkami a kvalitným olivovým olejom), no oceníte ju tiež vo vašej kuchyni. Už zopár zrniek dodá punc najlepšej reštaurácie „obyčajnému“ šalátu, rybe, steakom, dokonca čokoládovým alebo karamelovým dezertom, čo určite ocenia vaši bežní stravníci - o hosťoch ani nehovoriac. Soľ na výnimočné príležitosti si však šanujte ako oko v hlave a už v žiadnom prípade ju nepoužívajte na varenie alebo pečenie. Prišla by o to najcennejšie - svoju tip-top štruktúru.

5. Kurkuma!

Autorka bestselleru Moderné korenie Monika Bhide na ňu nedá dopustiť (rovnako ako asi všetci, ktorí vládnu dnešnému gastrosvetu). „Je najúžasnejšia zo všetkých korenín. Oplatí sa do nej investovať, lebo na rozdiel, trebárs, od majoránky, ju môžete použiť každý deň - hodí sa takmer do všetkého. Už štipka v čaji alebo v tropickom smoothie, čo si nesiete so sebou do práce, urobí zázraky. A viete čo, pokojne ňou poprášte aj vašu rannú praženicu! Kurkuma je svetová, multifunkčná a super zdravá záležitosť.“ No a my dodávame, že aj korenina roku 2017.

Autor: dobrejedlo.sk/KB
 

Dobré jedlo

 
 
 
 
 

Pluska.sk

Plus7dní.sk

Emma.sk