Fašiangové šišky od známej tety Palušky: Tento recept si odložíte naveky!

02.02.2020
14
 

Dobrosrdečná Liptáčka a známa folkloristka (aj zo šou Zem spieva) má vždy plný dom. Malých či veľkých hladošov kŕmi tradičnými pochúťkami, ktoré ju kedysi naučila mama. A o jej fašiangových šiškách už kolujú chýry. My sme ich takisto ochutnali a oblizovali sme si všetky prsty. Určite ich vyskúšajte!

Paluškine šišky s marhuľovým lekvárom:

25 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT, KYSNUTIE 60 MINÚT

Potrebujete:

  • 250 g hladkej múky špeciál
  • 250 g hladkej múky
  • 1 biocitrón na kôru
  • 200 ml mlieka
  • 25 g kryštálového cukru
  • 20 g droždia
  • 25 g masla
  • 1 lyžica oleja
  • 2 žĺtky
  • 2 lyžice rumu
  • štipka soli
  • 4 špáradlá na praženie
  • marhuľový lekvár a práškový cukor na ozdobu
  1. Múku preosejte a nechajte zohriať na teplom mieste. Potom do nej najemno nastrúhajte citrónovú kôru.
  2. V miske s vlažným mliekom a trochou cukru rozmiešajte droždie. Maslo roztopte, pridajte lyžicu oleja a postupne pridávajte žĺtky, rum, zvyšný cukor aj štipku soli. Jemne vyšľahajte.
  3. Kvások a žĺtkovú zmes nakoniec pridajte k múke a vypracujte vláčne cesto. Nechajte vykysnúť na teplom mieste.
  4. Vykysnuté cesto zľahka vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku asi 1,5 cm. Formičkou alebo pohárom z neho vykrajujte šišky a poukladajte ich na pomúčenú dosku. Prstom alebo druhou stranou varešky v nich naznačte jamky, prikryte ich obrúskom a nechajte ešte podkysnúť.
  5. Šišky vyprážajte v horúcom oleji do červena z oboch strán. Do jamiek naložte lyžicou džem a pred podávaním ich ešte poprášte cukrom.

Dobrá rada:

Vyskúšajte Paluškinu fintu! Do rozpáleného oleja vhoďte najprv špáradlá a až potom v ňom pražte šišky. Neprepáli sa a šišky budú krásne zlatočervené.

Upečte tiež šišky známej odborníčky, spolupracovníčky Dobrého jedla  Evy Paulovičovej:

Šišky s tvarohovo-smotanovým krémom a džemom:

20 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT, KYSNUTIE 60 MINÚT

Potrebujete:

NA KVÁSOK:

  • 40 g droždia
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 2 lyžičky cukru
  • 1 lyžica hladkej múky

NA CESTO:

  • 500 g hladkej múky
  • pol lyžičky soli
  • 50 g krupicového cukru
  • 50 g rozpusteného masla
  • 2 žĺtky
  • olej na vyprážanie
  • 150 g marhuľového džemu
  • práškový cukor na posypanie

NA KRÉM:

  • 250 g jemného tvarohu
  • 100 g kyslej smotany
  • 30 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru

Postup:

  1. Z droždia, zo 100 ml vlažného mlieka, z cukru a múky pripravte kvások a nechajte nakysnúť. K múke pridajte soľ, cukor, rozpustené maslo, žĺtky rozmiešané vo zvyšnom mlieku a nakysnutý kvások.
  2. Vypracujte hladké cesto, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste nakysnúť.
  3. Z nakysnutého cesta urobte 2 valčeky a pokrájajte na 20 častí.
  4. Z každej časti urobte bochník, prikryte utierkou a nechajte ešte 20 minút kysnúť.
  5. Z bochníkov vytvarujte šišky s jamkou, s tenším stredom a hrubším okrajom (1,5 až 2 cm).
  6. V hlbšej panvici rozpáľte olej a z oboch strán vypražte šišky. Preložte na papierové utierky, aby sa prebytočný olej odsal.
  7. V miske vymiešajte tvaroh so smotanou a ochuťte práškovým a vanilínovým cukrom.
  8. Do stredu teplých šišiek dajte lyžičkou krém, ozdobte džemom a posypte práškovým cukrom.

Ďalšie tipy a recepty na fašiangové sladkosti nájdete priamo v galérii.

Autor: kab
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Fašiangové šišky od známej tety Palušky: Tento recept si odložíte naveky!
kab