Aj pokazené mäso sa môže zdať v chladničke normálne!

26.07.2017
 

Chladnička nie je kryo ani žiadna hybernačná komora, kde môžete mäso uchovávať dlhé roky a potom bez následkov skonzumovať. Je bezpečné ho uchovávať iba po určitú dobu, po ktorej by ste ho mali inak vyhodiť. Hrozí totiž, že ochoriete. Skazené mäso má zvláštny vzhľad alebo zápach. Bohužiaľ, pri dnešných konzervačných látkach, chémii a arómach, aj pokazené mäso sa na prvý pohľad môže javiť normálne.

Hovädzie mäso
Hovädzia pečienka a steaky v chladničke sú bezpečné po dobu troch až piatich dní skladovania. Uistite sa, že konzumujete mleté hovädzie mäso, pečeň, obličky a hovädzí jazyk čerstvé. Pokiaľ mäso zhnedne a je lepkavé, keď sa ho dotknete, môže byť už pokazené.  

Bravčové mäso
Keď si kúpite čerstvé bravčové kotlety alebo rebrá, a hodláte ich použiť, nenechávajte ich v chladničke dlhšie ako tri až päť dní. Bravčová pečeň by sa mala skonzumovať v priebehu jedného až dvoch dní. Správne varenie zabije všetky baktérie. Ak marinujete bravčové a chcete použiť zvyšnú marinádu na tepelne upravené bravčové mäso, omáčku ešte predtým samostatne povarte. 

Kurča
Bezpečné skladovanie čerstvého kuraťa je oveľa kratšie ako u bravčového a hovädzieho mäsa. Kurča musíte zjesť v priebehu jedného až dvoch dní od nákupu. Neodporúča sa doslova plákať kura vo vode pred varením. Nezmyjete z neho baktérie, ale dokonca ich môže šíriť do iných jeho povrchov. 

Morské plody
Musíte ich zjesť už do dvoch dní od nákupu. Pri nákupe rýb si vyberajte také, ktoré voňajú sviežo. Vyhnite sa kusom, ktoré majú zvláštne škvrny alebo sú niekde inak stmavnuté, či vysušené na okrajoch. Celá ryba by mala mať pevné, lesklé telo a číre oči. Nekupujte si ustrice s prasknutými alebo rozbitými lastúrami.

Foto: Shutterstock

Autor: bb
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Aj pokazené mäso sa môže zdať v chladničke normálne!
bb