Krok za krokom: Ako sa robí pravé volské oko?

07.08.2017
 

Volské oko, teda vajíčko pečené na panvici, sa často podáva na raňajky alebo ako príloha k mäsám či prívarkom.

Takto ho pripravíte správne:

  1. Volské oko môžete pripravovať na obyčajnej panvici, ale ak chcete dosiahnuť efektný okrúhly tvar, použite špeciálnu panvicu na prípravu doliek. Poruke by ste mali mať aj vhodnú pokrievku.
  2. Vajce môžete opekať na oleji i na masti, chutný je aj výpek zo slaniny.
  3. Olej alebo tuk na panvici najprv dobre rozohrejte.
  4. Vajce rozklepnite a opatrne ho nechajte zo škrupiny skĺznuť na panvicu tak, aby sa žĺtok nerozlial.
  5. Vajce najprv pražte na silnejšom ohni, kým bielok nestuhne a okraje nie sú chrumkavé. Potom plameň stiahnite, panvicu zakryte pokrievkou, aby sa dokončil aj povrch vajíčka. Na povrchu žĺtka sa vytvorí biely povlak, ale žĺtok zostane mäkký.
  6. Hotové volské oko vyberte z panvice a položte na papierovú utierku, ktorá vsiakne prebytočný tuk.
  7. Vajce osoľte, prípadne okoreňte alebo posypte mletou červenou paprikou a ihneď podávajte.
Autor: dobrejedlo.sk
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Krok za krokom: Ako sa robí pravé volské oko?
dobrejedlo.sk