Bezkonkurenčný marhuľový zákusok pre dobrú náladu: Ľahučký ako pierko plný šťavnatej plnky

12.10.2018
11
 

Koláč s marhuľovým krémom

9 porcií

Potrebujeme:

  • 4 vajcia
  • 4 lyžice práškového cukru
  • 4 lyžice polohrubej múky
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku
  • 1 lyžica oleja
  • štipka soli
  • 3 lyžice marhuľového džemu
  • 1 a pol balíčka okrúhlych piškót

 

Na krém:

  • 250 g zaváraných marhúľ
  • 200 ml šťavy z marhuľového kompótu
  • 2 lyžice rumu
  • 1 Zlatý klas
  • 300 ml mlieka
  • 50 g práškového cukru
  • 250 ml kyslej smotany
  • 2 lyžice marhuľového likéru
  • 1 balíček žltého tortového želé

POSTUP:

  • Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme olej, múku, prášok do pečiva, štipku soli a dobre premiešame.

  • Opatrne primiešame sneh z bielkov, cesto vylejeme na plech s papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 190 ° Celzia upečieme. Vyberieme a necháme vychladnúť. Koláč potrieme marhuľovým džemom.

  • Odložíme si tri lyžice šťavy z kompótu, zvyšnú zmiešame s rumom. Piškóty vedľa seba poukladáme na koláč, po celej ploche a pokvapkáme ich šťavou s rumom, nesmú byť premáčané.

  • Marhule zbavíme šupky a s tromi lyžicami marhuľovej šťavy ich rozmixujeme, vylejeme do hrnca a na miernom plameni privedieme k varu.

  • Zlatý klas rozmiešame spolu s cukrom v mlieku, pridáme k marhuliam, premiešame a varíme asi minútu. Odstavíme a necháme trochu vychladnúť, pravidelne
  • premiešame. 

  • Vlažnú marhuľovú zmes postupne vyšľaháme s kyslou smotanou, marhuľovým likérom a rovnomerne rozotrieme na piškóty. Želé pripravíme podľa návodu s vodou a pomocou lyžice ňou cik-cak ozdobíme koláč. Necháme v chlade stuhnúť. Koláč nakrájame a na každý kúsok položíme polovicu marhule.
Autor: BN
Videorecepty
 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Bezkonkurenčný marhuľový zákusok pre dobrú náladu: Ľahučký ako pierko plný šťavnatej plnky
BN