Bulgur vs quinoa: Ktoré semienka sú prospešnejšie pre zdravie?

30.01.2019
01
 

1. kolo: Niacín
Vitamín B3 je nevyhnutný pre zdravú pokožku, dobré trávenie aj pre činnosť srdca, svalov a nervov. Podieľa sa na tvorbe energie v bunkách, pomáha premieňať tuky a cukry.

Znižuje hladinu krvného cukru a ovplyvňuje aj kvalitu duševnej činnosti. V tele sa neukladá, preto ho treba denne dopĺňať. Ideálna denná dávka pre ženy je 15 mg. V 100 g bulguru sa nachádza 5,1 mg niacínu, v rovnakom množstve quinoy 1,52 mg. Bod pre bulgur.
Stav - 1 : 0

2. kolo: Horčík
Ak sa cítite vyčerpaná, možno vám chýba horčík. Jeho nízka hladina môže byť príčinou hypertenzie, migrény, svalových kŕčov, nespavosti, slabej koncentrácie, slabosti, úzkosti až depresie. Horčík upokojuje, podporuje správnu činnosť srdca, nervov a svalov, potrebujú ho kosti aj zuby. Ak užívate antikoncepciu alebo trpíte menštruačnými kŕčmi, mali by ste zvýšiť jeho príjem. V 100 g bulguru je 164 mg horčíka, v 100 g quinoy 197 mg. Bod pre quinou.
Stav - 1 : 1



3. kolo: Mangán
Tento stopový prvok výborne funguje proti oxidačnému stresu a v kombinácii s vitamínom K, draslíkom a horčíkom pomáha udržiavať zdravé a pevné kosti a zuby. Zároveň je to skvelé prírodné sedatívum - odbúrava stres a posilňuje srdce. Zo 100 g bulguru získate 3 mg mangánu, čo je 1,5-násobku dennej potreby, z rovnakého množstva quinoy 2 mg. Bod pre bulgur.
Stav - 2 : 1

Víťaz: Bulgur
Je to obilninový výrobok z naklíčenej, predvarenej a nahrubo zomletej tvrdej pšenice. Bulgur má jemne orieškovú chuť, je ľahko stráviteľný a nenadúva. Jednoducho sa pripravuje a má vysoký podiel vlákniny, množstvo vitamínov a enzýmov, preto je ideálnou surovinou na prípravu vegetariánskych a diétnych pokrmov. Hodí sa do plniek, polievok, šalátov i fašírok alebo ako príloha namiesto ryže či tarhone.

Foto: Shutterstock.com

Autor: Báječná žena
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Bulgur vs quinoa: Ktoré semienka sú prospešnejšie pre zdravie?
Báječná žena