Aký je rozdiel medzi vanilkovým a vanilínovým cukrom?

14.03.2014
 

Vanilín je aromatická látka obsiahnutá vo vanilkových strukoch. Na potravinárske účely sa vyrába aj umelo a používa sa najmä na výrobu rôznych sladkostí a pečiva, ale aj v sladených nápojoch. Umelý vanilín sa však s pravou vanilkou, ktorej aromatické vlastnosti dotvárajú aj iné látky, nedá ani zďaleka porovnať.

Hľadajte čierne bodky

Oči na stopkách majte najmä pri nákupe vanilkového, respektíve vanilínového cukru. Výrobok s pravou vanilkou nesie označenie „vanilkový“, umelý má na obale uvedené „vanilínový“ cukor. Vizuálne rozlíšite pravý vanilkový cukor od vanilínového podľa miniatúrnych čiernych bodiek z rozomletej vanilky.

To isté platí aj pre esencie a cukrárske arómy. Žltá farba rôznych vanilkových dobrôt je len sugescia výrobcov umelého vanilínu. Jej skutočnými pôvodcami sú v potravinárskych výrobkoch spravidla farbivá.

Domáci vanilkový cukor

Ak si chcete byť stopercentne istí kvalitou, vyrobte si vlastný vanilkový cukor. Známu sladkastú vôňu prepožičia cukru vanilkový struk, ktorý môžete použiť buď v celku, alebo bez olejnatej dužiny. Takže keď zrniečka zo struku vyškrabete, nevyhadzujte ho, ale pridajte do vzduchotesnej nádoby s jemným cukrom. Dajte struku pár dní, ešte lepšie týždňov, aby mu predal svoju vôňu. Z času na čas cukor v nádobke pretraste, aby sa aromatizoval rovnomerne.

Na prípravu domáceho vanilkového cukru môžete použiť aj niekoľkokrát vyvarené vanilkové struky.

Videorecepty
 

Dobré jedlo

 
 
Aký je rozdiel medzi vanilkovým a vanilínovým cukrom?