Cvikla je lacná superpotravina: Šup s ňou do týchto dobrôt! (RECEPTY)

12.01.2020
10
 

Súhlasíme, mať ju celú zimu v zaváracích pohároch je na nezaplatenie. Ale keď sa pustíte do týchto dobrôt z čerstvej cvikly, budete ich pripravovať aj celý rok. Oplatí sa to - táto zelenina znižuje krvný tlak, prečisťuje, podporuje funkciu mozgu aj pečene...

CVIKLOVO-CHRENOVÁ NÁTIERKA

4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, ODLEŽANIE 30 MINÚT

Potrebujete:

  • 4 buľvy predvarenej cvikle
  • 3 lyžice hustej kyslej smotany
  • 2 lyžice nastrúhaného chrenu
  • 2 lyžice nastrúhaného jablka  
  • 1 lyžička drvenej rasce
  • nasekané bylinky (petržlenová vňať, tymian, bazalka, aj na ozdobu)
  • soľ, mleté čierne korenie
  • opečený kváskový chlieb na podávanie

Postup:

  1. Cviklu nakrájajte na menšie kusy a rozmixujte tyčovým mixérom. Preložte do misy, pridajte kyslú smotanu, čerstvo nastrúhaný chren a jablko. Dobre vymiešajte.
  2. Cviklovú zmes osoľte, okoreňte, pridajte drvenú rascu a nasekané bylinky podľa vlastného výberu. Premiešajte a nechajte aspoň 30 minút v chlade odležať.
  3. Nátierku nahrubo natrite na opečené polovice kváskového chleba a posypte bylinkami.

CVIKLOVÝ ŠALÁT S FIGAMI A KOZÍM SYROM

3 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT

Potrebujete:

  • 10 kúskov mozzarelly di bufala
  • 1 vajce
  • 50 ml mlieka
  • 1 lyžica hladkej múky
  • strúhanka na obaľovanie
  • 4 buľvy predvarenej cvikly
  • 4 zrelé sladké figy
  • za 3 hrste poľného šalátu
  • olúpané mandle na posypanie
  • hrubozrnná morská soľ
  • extra panenský olivový olej

Postup:

  1. Malé mozzarelly zlejte z nálevu a osušte na papierovej utierke. V miske vyšľahajte vajce s mliekom a hladkou múkou. Do cestíčka namočte mozzarelly, obaľte ich v strúhanke a vložte do horúceho oleja. Opekajte prudko a rýchlo, aby sa neroztopili.
  2. Cviklu nakrájajte na hrubšie aj jemnejšie plátky. Figy opláchnite a nakrájajte na mesiačiky. Poľný šalát vložte do sitka a prepláchnite prúdom vody. Nechajte odkvapkať.
  3. Na tanier uložte poľný šalát, nakrájanú cviklu, figy, vypraženú mozzarellu, posypte mandľami, soľou a pokvapkajte olivovým olejom. Môžete servírovať.

ČOKOLÁDOVO-CVIKLOVÁ TORTIČKA S ORECHMI

12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

Potrebujete:

  • 120 g kvalitnej horkej čokolády
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 40 ml repkového oleja
  • 150 g polohrubej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 1 balíček škoricového cukru
  • 2 menšie buľvy cvikly
  • zmes nahrubo nasekaných orechov (vlašské, lieskové, para a kešu orechy, mandle)
  • maslo, múka na vymastenie a vysypanie plechu

NA POLEVU:

  • 60 g čokolády na varenie
  • 50 ml sladkej smotany

Postup:

  1. Čokoládu nalámte na menšie kusy a vo vodnom kúpeli nechajte roztopiť. Vajcia vyšľahajte s trstinovým cukrom a olejom do peny. Múku preosejte s kypriacim práškom, pridajte škoricový cukor a vmiešajte k vyšľahaným vajciam.
  2. Do mierne vychladnutej čokolády pridajte očistené, rozmixované cvikly (kúsok si nechajte, nakrájajte na tenké plátky a rýchlo opečte – použijete ich ak dekoráciu) a hmotu primiešajte do cesta. Cesto vlejte do vymastenej okrúhlej formy s priemerom 23 cm, vysypanej múkou. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút.
  3. Na prípravu polevy nalámte čokoládu a zalejte ju horúcou smotanou. Miešajte, kým poleva nie je jemná a hladká. Rozlejte ju na vychladnutý koláč a posypte nahrubo nasekanými orechmi. Do stredu tortičky uložte opečené tenké plátky cvikly a servírujte.

ZAPEKANÁ CVIKLA S PAŠTRNÁKOM A ROZMARÍNOM

4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 65 MINÚT

Potrebujete:

  • 500 g cvikly
  • 400 g paštrnáka
  • 300 ml sladkej smotany
  • 200 ml crème fraîche
  • 3 strúčiky cesnaku
  • pár vetvičiek rozmarínu
  • 1 pomaranč
  • morská soľ, biele mleté korenie
  • pečené mäso

Postup:

  1. Cviklu s paštrnákom ošúpte a nakrájajte na kolieska. Uložte na dno plytkého pekáča.
  2. Do hrnca vlejte sladkú smotanu, crème fraîche, očistený a prelisovaný cesnak, 1 rozmarínovú vetvičku, kôru z dobre umytého pomaranča, 1 lyžičku morskej soli a korenie. Nechajte prejsť varom.
  3. Ochutenú horúcu smotanu prelejte cez cviklu s paštrnákom. Mierne zatlačte, aby sa zelenina ponorila pod smotanu. Navrch položte dve vetvičky rozmarínu, zakryte alobalom a pečte 45 minút pri teplote 190 °C. Potom odokryte a dopekajte ešte 20 minút.

VIDEO: Upečte ju a podávajte s kozím syrom

Autor: kab
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Cvikla je lacná superpotravina: Šup s ňou do týchto dobrôt! (RECEPTY)
kab