Deti milujú zdravé kuriatko: Páči sa, fantastické recepty na celý týždeň!

23.03.2020
05
 

Jarné kuriatko je delikátne mäso a zvyčajne nepotrebuje extra starostlivosť. Ale ak mu ju doprajete, čaká vás doma výnimočná hostina.

V tomto recepte od nášho šéfkuchára Ľuboša môžete pesto vynechať, keď doma nemáte žihľavu. Kuriatko podávajte s dobrým šalátom alebo s ryžou a so zaváraným kompótom. Malí hladoši sa budú zalizovať.

KURIATKO NA MOTÝLIKA SO ŽIHĽAVOVÝM PESTOM

4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT, ODSTÁTIE 12 HODÍN 

Potrebujete:

  • 2 jarné kuriatka
  • 2 citróny v biokvalite
  • soľ
  • olej

NA PESTO:

  • 1 viazanička čerstvej žihľavy (horné mladšie listy)
  • 1 strúčik cesnaku
  • menšia hrsť orechov (mandle alebo píniové oriešky)
  • kus tvrdého slovenského syra (Vrchár)
  • 1 balenie baby špenátu
  • 1 zväzok reďkoviek
  • soľ, korenie
  • olivový olej
  1. Deň vopred kuriatka nasoľte a nechajte cez noc odokryté na tanieri v chladničke.
  2. Z kuriatok vystrihnite celú chrbtovú kosť od chvosta až po krk. Túto časť môžete použiť, keď budete variť polievku. Kuriatka otočte prsami nahor a zatlačte na ich hrudnú kosť, aby sa vyrovnali.
  3. Tvar kuriatok zaistite špajdľami alebo kovovými ihlami. Špajdľu veďte zo spodnej strany kuriatka krížom od stehna ku krídlu.
  4. Rozpáľte grilovaciu panvicu alebo gril. Kuriatka osušte kuchynským papierom a potrite olejom. Citrón rozrežte na polovice, reznú stranu potrite olejom a položte na gril na 1-2 minúty.
  5. Kuriatka pritlačte na grilovaciu panvicu alebo gril prsami nadol, chvíľku počkajte a pootočte o 90 stupňov. Opäť pritlačte a chvíľu počkajte. Kuriatka otočte prsami nahor a dopekajte v rúre na 180 °C asi 25 minút alebo kým teplota v najhrubšej časti stehna nedosiahne aspoň 65-70 °C. Ak používate gril, presuňte kuriatka do chladnejšej časti grilu (bez priameho ohňa) a gril zatvorte.
  6. Kuriatka vyberte z rúry alebo grilu a nechajte na tanieri alebo doske odpočinúť aspoň 10 minút. Vnútorná teplota mäsa ešte chvíľu porastie.
  7. Pripravte pesto: Žihľavu umyte a povarte v osolenej vriacej vode 1-2 minúty. Zlejte, prepláchnite studenou vodou a riadne osušte. V mažiari podrvte strúčik cesnaku so sparenými listami žihľavy, pridajte celé alebo nasekané orechy, znovu podrvte a postupne pridávajte olivový olej a nastrúhaný tvrdý syr. Ak treba, pesto osoľte.
  8. Zmiešajte lyžicu citrónovej šťavy s tromi lyžicami olivového oleja a štipkou soli. Touto zálievkou zalejte mladý špenát a primiešajte reďkovky nastrúhané na tenké plátky.

Určite vyskúšajte aj lahodný kurací paprikáš, vyprážané kuriatko s domácimi hranolčekmi či pečené kuriatko so zeleninou. Dobrú chuť!

VIDEO: Mať dnes poruke domáci chlieb je na nezaplatenie!

Autor: kab
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Deti milujú zdravé kuriatko: Páči sa, fantastické recepty na celý týždeň!
kab