Exkluzívna sladká bomba plná šťavy a ovocia: Tento dezert vás preslávi

07.09.2018
29
 

Ovocný tart s citrónovým krémom

1 hranatá koláčová forma (asi 36 cm x 13 cm) so zvlneným okrajom

Potrebujeme:

  • nastrúhanú kôru z 1 citróna
  • 100 ml citrónovej šťavy
  • 170 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • soľ
  • 200 g masla + na vymastenie formy
  • 180 g hladkej múky + na pomúčenie dosky
  • 4 žĺtky
  • 20 g kukuričného škrobu
  • 1 vanilkový lusk
  • 50 ml bieleho vína
  • 2 lyžice citrónového želé alebo citrónového džemu
  • 300 g čučoriedok
  • 8 mätových lístkov
  • 20 g kandizovaného cukru
  • suchý hrach alebo fazuľu na "slepé pečenie"

Postup:

  • Do misy preosejeme múku, pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, 40 g práškového cukru, vanilínový cukor, štipku soli a 120 g mäkkého masla. Rukami alebo pomocou mixéra vypracujeme hladké cesto. Cesto vytvarujeme do gule, zabalíme do fólie a približne na 2 hodiny odložíme do chladu. 

  • Rúru vyhrejeme na 180/160 °C. Na pomúčenej pracovnej ploche cesto vyvaľkáme (na veľkosť asi o niečo väčšiu ako je dno formy) a preložíme ho do vymastenej koláčovej formy. Prevyšujúce okraje cesta pritlačíme k okrajom formy. Dno cesta popicháme vidličkou. Naplnenú formu odložíme na 15 minút do chladu.

  • Studené cesto prikryjeme papierom na pečenie, na ktorý nasypeme suchú strukovinu - hrach alebo fazuľu. Ide o tzv. slepé pečenie: malý, ale účinný trik so strukovinou zaistí, že cesto pri pečení nepopraská a okraje sa nezdeformujú.

  • Cesto vložíme do vyhriatej rúry a na druhej priečke odspodu pečieme asi 20 minút. Z predpečeného cesta odstránime papier so strukovinou a cesto pečieme ešte ďalších 8 až 10 minút. Upečené cesto necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.

  • V 2 lyžiciach vody rozmiešame kukuričný škrob. Pridáme 4 žĺtky a dohladka vymiešame. Vanilkový struk po dĺžke rozrežeme, semienka vyškrabeme špičkou noža. V kastróliku prevaríme citrónovú šťavu s bielym vínom, 130 g práškového cukru, vyškrabanými vanilkovými semienkami a vanilkovým strukom. Odstavíme, vanilkový struk vyberieme a horúci sirup za stáleho miešania spojíme s vyšľahanými žĺtkami. Žĺtkovú zmes cez sitko precedíme naspäť do hrnca. Za stáleho miešania privedieme do varu, asi 1 minútu povaríme a odstavíme zo sporáka.

  • Do horúceho žĺtkového krému postupne zašľaháme 80 g masla, pokrájaného na kocky. Krém necháme mierne vychladnúť a potom ho ešte vlažný natrieme na upečené cesto. Na krém poukladáme očistené a umyté čučoriedky, ktoré zľahka zatlačíme. Koláč odložíme asi na 1 hodinu na chladné miesto.

  • Citrónové želé (alebo džem) zohrejeme, dohladka vymiešame a rozotrieme na čučoriedky. Mätové lístky nahrubo posekáme. V mixéri zmiešame s kandizovaným cukrom.

  • Kandizovaný cukor môžeme rozdrviť aj tak, že ho nasypeme do hrubšieho igelitového vrecka a párkrát po ňom prejdeme valčekom na cesto. Rozdrvený cukor potom zmiešame s najemno nasekanými mätovými lístkami. Koláč pred servírovaním posypeme mätovým cukrom.
Autor: BN
Videorecepty
 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Exkluzívna sladká bomba plná šťavy a ovocia: Tento dezert vás preslávi
BN