HRNČEKOVÉ koláče sú geniálne: Tieto máme overené (RECEPTY)

25.03.2020
19
 

Netreba váhu. Stačí hrnček, lyžica či lyžička a suroviny „navážite“ celkom presne.

KRUPICOVO-MAKOVÉ CHLEBÍČKY S VIŠŇAMI

6 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 30-40 MINÚT

1 hrnček (šálka) = 250 ml

  • 2 vajcia
  • pol šálky trstinového cukru
  • 120 g masla (rozpusteného a vychladnutého)
  • 1 šálka kyslej smotany
  • 1 šálka krupice
  • 1 šálka hladkej múky
  • 3 lyžice nemletého maku
  • pol lyžičky jedlej sódy
  • 1 lyžička octu
  • štipka soli
  • zavárané višne
  • Na glazúru z brandy:
  • 2 lyžice brandy
  • 1 lyžica medu
  • 2 lyžice práškového cukru
  1. Vajcia s cukrom vymiešajte do peny. Postupne pridajte maslo, kyslú smotanu a dobre premiešajte. Jemne zamiešajte aj krupicu, hladkú múku a mak. Nakoniec do misy pridajte sódu, ocot a soľ. Ešte raz zľahka premiešajte, aby neunikali bublinky.
  2. Dve tretiny hmoty rozdeľte do vymastených formičiek na chlebíky (alebo do jednej chlebíkovej formy), poukladajte na ňu vykôstkované višne a zakryte zvyšnou hmotou. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 °C na 30-40 minút. Potom urobte test špajdľou a keď sú chlebíčky hotové, nechajte ich dobre vychladnúť.
  3. Pripravte glazúru: Len jednoducho zmiešajte všetky suroviny. Potom glazúrou polejte chlebíčky a môžete podávať.

 

STRAKATÝ KAKAOVO-TVAROHOVÝ KOLÁČ

ZA PLECH, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 30-40 MINÚT

Na tvarohovú zmes:

  • 500 g jemného tvarohu
  • 1 šálka mlieka
  • 2 vajcia
  • trištvrte šálky práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového pudingu

Na kakaovú zmes:

  • 2 vajcia
  • 1 šálka kryštálového cukru
  • trištvrte šálky slnečnicového oleja
  • 1 šálka mlieka
  • 1 šálka polohrubej múky
  • 1 šálka špaldovej celozrnnej múky
  • 3 lyžice kakaa holandského typu
  • pol šálky lieskových orieškov (posekaných na hrubo)
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • a oriešky na ozdobu
  1. Rúru zohrejte na 170 °C. V mise zmiešajte všetky suroviny na tvarohovú zmes a dajte bokom.
  2. Pripravte kakaovú zmes: Vymiešajte vajcia s cukrom, postupne pridajte olej, mlieko, obe múky, kakao, oriešky aj prášok do pečiva.
  3. Na plech (34 x 24 cm) vyložený papierom na pečenie vylejte 2/3 kakaovej zmesi a rozotrite na ňu celú tvarohovú zmes. Zvyšnú kakaovú zmes ukladajte lyžicou na tvarohovú vrstvu, aby na nej vznikli pekné fliačiky. Koláč pečte 30-40 minút a potom ho nechajte dobre vychladnúť. Pred podávaním ho ešte posypte kakaom a posekanými orieškami.

LINECKÝ RÍBEZĽOVÝ KOLÁČ S TVAROHOM

ZA PLECH, PRÍPRAVA 30 MINÚT + 1 HODINA CHLADENIE CESTA, PEČENIE 30 MINÚT

  • 1 a pol šálky hladkej múky
  • pol šálky práškového cukru
  • 125 g masla
  • 1 žĺtok
  • štipka soli

Na tvarohovú náplň:

  • 500 g jemného tvarohu
  • pol šálky práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice Solamylu
  • 2 šálky ríbezlí (môžu byť aj zavárané alebo mrazené)

Na podávanie:

  • pol šálky kyslej smotany
  • 1 lyžica práškového cukru
  • štipka mletej vanilky
  1. Z múky, cukru, masla, zo žĺtka a štipky soli vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte aspoň 1 hodinu vychladiť. Zatiaľ zmiešajte všetky suroviny na tvarohovú náplň.
  2. Vychladené cesto vyvaľkajte a rozložte do vymastenej formy (24 cm). Pretŕčajúce časti cesta orežte. Na cesto vylejte tvarohovú zmes a posypte ríbezľami. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút. Vychladnutý koláč podávajte s kopčekom kyslej smotany, ochutenej vanilkou a cukrom.

OBRÁTENÝ BANÁNOVÝ KOLÁČ S KARAMELOM

1 KUS, PRÍPRAVA 30 MINÚT + 30 MINÚT CHLADENIE CESTA, PEČENIE 35 MINÚT

  • 1 a pol šálky hladkej špaldovej múky
  • 100 g masla
  • 1 vajce
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 1 lyžička kypriaceho prášku

Na karamel:

  • pol šálky kryštálového cukru
  • 30 g masla
  • 3 zrelé banány
  1. Rúru vyhrejte na 200 °C a pripravte cesto. Jednoducho zmiešajte všetky ingrediencie. Potom cesto nechajte v chladničke pol hodiny odpočinúť.
  2. Do hrnca s hrubým dnom nasypte cukor a zahrievajte, kým sa neroztopí. Keď má zlatú farbu, pridajte maslo a miešajte, aby sa rozpustilo. Hotový karamel vylejte do formy na chlebíček a naň poukladajte prepolené banány (opatrne, karamel je ešte stále veľmi horúci).
  3. Cesto rozvaľkajte na veľkosť formy a zakryte ním banány. Okraje cesta zastrčte do formy a dajte piecť na 35 minút. Upečený koláč pomocou taniera ihneď prevráťte, aby karamel nestuhol.

Zdroj foto: Instagram, Dobré jedlo

Autor: db
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
HRNČEKOVÉ koláče sú geniálne: Tieto máme overené (RECEPTY)
db