Hrušky sú extra zdravé: A v týchto koláčoch ich budete milovať! (RECEPTY)

11.09.2019
07
 

Stará mama natrela domáci krajec bravčovou alebo kačacou masťou a do druhej ruky podala hrušku. Práve odtrhnutú zo stromu alebo odbalenú z novinového papiera. Na konci leta, na jeseň doň trpezlivo zavila úrodu, hrušku po hruške, aby v debničke vedľa seba vydržali celú zimu. A jasné, netušila vôbec nič o lepšom vstrebávaní vitamínov z ovocia, ktoré podporujú správne tuky. Mastný chlieb, niekedy omastenú vianočku s hruškou, ju naučila desiatovať babka. Verte, neverte, dokopy to chutí skvelo.

Dobrota bez alergie?

Milujete hrušku viac v štrúdle s vlašskými orechmi, poriadne šťavnatom obrátenom koláči, šaláte s gorgonzolou či s červenou šošovicou a hubami? Alebo vám tečú slinky už len pri pomyslení na „hotovú katastrofu“, že skaramelizovanú hrušku zaliala čokoláda? Sme v tom s vami! Užime si zdravé hrušky, kým sú. A keď máte v rodine polročné bábo, odložte mu najkrajšie. Tieto sladučké plody môže ako prvé po mlieku. Nielen pre kopu vitamínov a ľahkú stráviteľnosť, ale aj dobrú znášanlivosť. Hrušky patria k najmenej alergénnemu ovociu.

A páči sa, recepty od našej skvelej cukrárky Veroniky Kollárovej. Upečte všetky!

MANDĽOVÝ KOLÁČ S KARAMELIZOVANÝMI HRUŠKAMI

10-12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 40-50 MINÚT

Potrebujete:

NA CESTO:

  • 110 g studeného masla
  • 120 g práškového cukru
  • 350 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • štvrť lyžičky kypriaceho prášku
  • štipka soli

NA KARAMELOVÉ HRUŠKY:

  • 4 ošúpané hrušky nakrájané na štvrtiny
  • pol hrnčeka kryštálového cukru

NA PLNKU:

  • 200 g masla
  • 140 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 2 žĺtky
  • pol lyžičky mandľového extraktu
  • 300 g mletých mandlí
  • 3 lyžice hladkej múky

Postup:

  1. Pripravte cesto: V mixéri vymiešajte do penista maslo s cukrom. Pridajte zvyšné suroviny a dobre premiešajte, aby vzniklo hladké cesto. Prípadne pridávajte po lyžici vody. Vláčne cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte aspoň na 30 minút chladiť. Vyvaľkajte ho na veľkosť formy s priemerom 26 cm, a vyložte aj boky formy. Prevísajúce okraje odrežte a opäť vložte do chladničky na 30 minút alebo na 20 do mrazničky. Po vychladení vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte 10-12 minút. Nechajte vychladnúť.
  2. Na panvicu s hrubým dnom nasypte cukor a zahrievajte, kým sa celkom nerozpustí. Nemiešajte, stačí ak párkrát zľahka pohýbete panvicou. Hladký karamel v panvici odstavte a veľmi opatrne doň hneď vložte hrušky. Panvicu môžete teraz vrátiť na mierny oheň, hrušky obaľte v karameli. Nechajte 3 minúty prehriať, odstavte a nechajte vychladnúť.
  3. Pripravte plnku: Vyšľahajte maslo s cukrom do penista. Po jednom pridávajte vajcia a žĺtky, aby sa dobre spojili. Nakoniec pridajte mandľový extrakt, mleté mandle, múku a všetko premiešajte do hladka. Plnku navrstvite na predpečený korpus, navrch poukladajte hrušky tak, aby časť z nich trčala a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 30-40 minút. Nechajte vychladnúť a nakrájajte.

HRUŠKOVÝ CHEESECAKE

10-12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT + CHLADENIE 

Potrebujete:

NA CESTO:

  • 170 g masla
  • 2 vajcia
  • 150 g kryštálového cukru
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 270 g hladkej múky

NA HRUŠKOVÝ NÁLEV:

  • 100 ml bieleho vína
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 2 klinčeky
  • kúsok celej škorice
  • 4 ošúpané hrušky nakrájané na menšie kocky

NA PLNKU:

  • 9 plátkov želatíny (15 g)
  • 500 g jemného tvarohu
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 280 ml šľahačkovej smotany
  • 280 ml kyslej smotany
  1. Pripravte cesto: V mise nad vodným kúpeľom rozpustite maslo. Pridajte cukor, med a do rozpustenej hmoty pridajte za stáleho miešania postupne vajcia, múku so sódou bikarbónou a šľahajte ručným mixérom, kým cesto nezačne chytať zlatistú farbu. Rozdeľte ho rovnomerne do dvoch foriem s priemerom 23 cm a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 10-12 minút. Nechajte vychladnúť.
  2. Na nálev dajte do kastróla víno, cukor, klinčeky a škoricu. Priveďte do varu, znížte oheň, vložte nakrájané hrušky, povarte 2 minúty a odstavte.
  3. Pripravte plnku: Do studenej vody namočte na 10 minút želatínu. V mise premiešajte tvaroh, cukor, vanilkový extrakt a obe smotany, 50 ml nálevu z hrušiek prelejte do kastrólika a zahrejte na nízku teplotu, aby ste mohli rozpustiť želatínu. Do rozpustenej želatíny zamiešajte postupne po lyžiciach tvarohovú hmotu, aby ste želatínu temperovali a nezrazila sa. Zľahka primiešajte scedené hrušky.
  4. Na upečený korpus vo forme vylejte tvarohovo-hruškovú plnku, prikryte ju druhým korpusom, jemne pritlačte, aby sa korpus spojil s tvarohovou hmotou a dajte do chladničky aspoň na 3-4 hodiny, ideálne na noc stuhnúť. Cheesecake vyberte z formy.

HRUŠKOVÝ KOLÁČ S JEMNE POPRASKANÝM POVRCHOM

12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 30-40 MINÚT

Potrebujete:

NA CESTO:

  • 200 g masla
  • 115 g krupicového cukru
  • 2 vajcia
  • kôra z 1 citróna
  • 150 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 125 g hustého bieleho jogurtu
  • 2 očistené hrušky nakrájané na menšie kúsky
  • 75 g krupicového cukru na posypanie

Postup:

  1. Maslo s cukrom vyšľahajte do peny, po jednom pridajte vajcia a citrónovú kôru. Pri nižších otáčkach pridávajte striedavo múku so štipkou soli a jogurt.
  2. Pridajte nakrájané hrušky, zľahka premiešajte a dajte do pripravenej formy vystlanej papierom na pečenie. Povrch cesta uhlaďte a husto posypte cukrom. V rúre vyhriatej na 170 °C pečte 30-40 minút. Po upečení nechajte koláč trochu vychladnúť a nakrájajte.

POŠÍROVANÉ HRUŠKY S KARAMELOVOU OMÁČKOU

6-8 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT 

Potrebujete:

NA NÁLEV:

  • 600 ml červeného vína (najlepšie Merlot alebo Cabernet)
  • pol hrnčeka kryštálového cukru
  • 2 prúžky pomarančovej kôry
  • pol hrnčeka pomarančovej šťavy
  • kúsok celej škorice
  • 2 klinčeky
  • 6-8 hrušiek
  • nasekané pistácie a mascarpone na podávanie

NA OMÁČKU:

  • 250 g kryštálového cukru
  • 150 g šľahačkovej smotany
  • 1 lyžica masla

Postup:

  1. Pripravte nálev: Do hrnca nalejte víno a pridajte všetky ostatné ingrediencie okrem hrušiek. Nálev nechajte zovrieť, znížte teplotu, vložte hrušky a varte asi 20 minút. Hrušky každých 5 minút otáčajte, aby sa dobre namočili zo všetkých strán. Odstavte a v náleve ich nechajte vychladnúť.
  2. Pripravte omáčku: Do hrnca s hrubším dnom dajte cukor, rozpustite ho a zahrievajte, kým nezíska karamelovú farbu. Veľmi opatrne prilejte zohriatu šľahačkovú smotanu a miešajte, aby sa hmota spojila. Prehrievajte 5 minút a odstavte. Pridajte maslo, premiešajte a nechajte trochu vychladnúť
  3. Na servírovací tanier nalejte karamelovú omáčku, do nej postavte odkvapkanú hrušku, ktorá získala krásnu bordovú farbu, posypte nasekanými pistáciami a pridajte kôpku mascarpone.

ČOKOLÁDOVO-HRUŠKOVÝ KOLÁČ S MAKADAMIOVÝMI ORECHMI

10-12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 30-40 MINÚT

Potrebujete:

Na CESTO:

  • 125 g masla
  • 85 g hnedého cukru
  • 225 g hladkej múky
  • 25 g kakaa
  • 20 g nasekaných makadamových orechov
  • 1 vajce

NA PLNKU:

  • 90 g tmavej čokolády
  • 90 g mliečnej čokolády
  • 180 g šľahačkovej smotany
  • 45 g masla
  • 90 g krupicového cukru
  • 1 vajce
  • 1 a pol lyžičky kypriaceho prášku
  • 90 g hladkej múky
  • 3 očistené hrušky, prepolené na polovice a nakrájané na plátky
  • makadamiové orechy na posypanie
  • marhuľový džem na potretie

Postup:

  1. Pripravte cesto: Všetky ingrediencie okrem orechov dajte do mixéra a vymieste hladké cesto. Nakoniec pridajte nasekané orechy a v mixéri naozaj krátko premiešajte. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte vychladiť aspoň na 30 minút.
  2. Cesto vyvaľkajte na hrúbku asi 3 mm, preneste do formy veľkosti 35 x 12 cm a vtlačte do nej. Cesto prevísajúce cez okraje orežte a zarovnajte. Opäť vložte do chladničky na 30 minút.
  3. Pripravte plnku: Do misy nalámte obe čokolády. Smotanu zahrejte pod bod varu a zalejte ňou čokoládu. Miešajte, kým sa čokoláda rozpustí a spojí so smotanou. Nechajte vychladnúť. V druhej mise vyšľahajte do peny maslo s cukrom. Pridajte vajce a dobre premiešajte. Prisypte múku s kypriacim práškom a nakoniec do zmesi pridávajte rozpustenú čokoládu.
  4. Plnku vylejte na dobre vychladený korpus vo forme. Navrch poukladajte plátky hrušiek, posypte makadamiovými orechmi a dajte piecť do rúry vyhriatej na 170 °C na 30 minút. Hneď po vytiahnutí z rúry potrite hrušky marhuľovým džemom, budú krásne lesklé a tak rýchlo neoschnú.
Autor: kab
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Hrušky sú extra zdravé: A v týchto koláčoch ich budete milovať! (RECEPTY)
kab