Ľahký trik na vylepšené kávové zrná: Takmer nulové úsilie a máte bombovú kávu

30.01.2018
05
 

Zmrazte kávové zrná a káva bude skvelá.

Vedeli ste, že ak pražené zrnká kávy schladíte, podarí sa vám ich lepšie zomlieť na rovnako veľké čiastočky? Vylúhujete z nich väčšie množstvo chuti aj kávy.

Anglický vedci z univerzity v meste Bath v spolupráci s miestnou kaviarňou Colonna&Smalls sa rozhodli preskúmať, aký vplyv má teplota zŕn kávy na výslednú veľkosť zomletých čiastočiek na chuť kávy. Zistili, že chladené kávové zrná sú jemnejšie a konzistentnejšie. Kávovej usadeniny je menej a rýchlejšie dopadne na dno. Tak môžete dokonca získať z menšieho množstva mletej kávy viac arómy a chuti. Samozrejme je dôležité, o aký druh kávy ide aj o jej spôsob praženia.

Dlhé a časté mletie kávy v mlynčeku spôsobí, že zvýšená teplota zabráni rovnomernému zomletiu kávy na jednotlivé častice. Mlynček sa jednoducho prehreje a kávové zrná sa melú na nerovnaké veľkosti.

Na chuť kávy to má samozrejme dosť výrazný vplyv. Čím jemnejšie mletá káva, tým silnejšia aróma a chuť sa vylúči v podobe vonných a chuťových zlúčenín. Z väčších čiastočiek sa lúhujú tieto látky neskôr a v tom čase sa už z veľmi jemne umletých zŕn môžu uvoľňovať aj nepríjemné kyslé až horké chute.

  

Autor: BN
Videorecepty
 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Ľahký trik na vylepšené kávové zrná: Takmer nulové úsilie a máte bombovú kávu
BN