Langoš je večný. Túto maďarskú palacinku zbožňujeme (POSTUPOVÝ RECEPT)!

10.02.2020
18
 

DOMÁCE LANGOŠE

8 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, KYSNUTIE CESTA 40-50 MINÚT

  • 500 g hladkej múky
  • 10 g soli
  • 1 vajce
  • 125 ml kyslej smotany
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 1 balíček sušeného droždia (7 g)
  • 1 lyžička cukru
  • olej na vyprážanie
  • NA PODÁVANIE:
  • 100 ml oleja
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • kyslá smotana podľa chuti
  • 250 g tvrdého syra

1. Do misy preosejte hladkú múku so soľou. Pridajte vajce, smotanu, vykysnutý kvások pripravený z 50 ml vlažného mlieka, droždia a cukru a dolejte zvyšných 150 ml mlieka. Vypracujte jemné a vláčne cesto.

2. Cesto poprášte lyžicou hladkej múky a nechajte ho prikryté čistou utierkou na teplom mieste nakysnúť. Zväčší svoj objem dvojnásobne.

3. Cesto rozdeľte na 8 rovnakých častí a tie naolejovanými rukami rozťahujte do tvaru langoša. Po okrajoch cesto nechajte hrubšie a v strede tenšie. Snažte sa cesto nepretrhnúť. Môžete si pomôcť tak, že ho budete tvarovať na naolejovanom tanieri.

4. Langoše postupne vysmážajte z oboch strán vo väčšom množstve oleja rozohriatom na 170 až 180 °C. Hotové potrite olejom zmiešaným s pretlačeným cesnakom. Podľa chuti podávajte s kyslou smotanou, nastrúhaným syrom alebo s kečupom.

Dobrá rada

Ak robíte väčšie množstvo langošov, jednotlivé bochníky cesta si navážte na kuchynskej váhe, aby boli langoše rovnako veľké.

Zdroj foto: Dobré jedlo, Instagram

Autor: db
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Langoš je večný. Túto maďarskú palacinku zbožňujeme (POSTUPOVÝ RECEPT)!
db