Lepok a vločky: Prečo nie sú v jedálničku alergika zakázané?

10.06.2019
 

Lepok je komplexný proteín, ktorý sa nachádza v zrnách pšenice, jačmeňa a raže. U ľudí s citlivosťou vyvoláva abnormálnu imunitnú reakciu v črevách, hovoríme tomu gluténová enteropatia alebo tiež celiakia. Hoci ovos neobsahuje lepok, veľa ľudí s celiakiou verí, že nemôžu jesť ovsené vločky alebo iné výrobky z ovsa.

Krížová kontaminácia
Ak máte celiakiu, pšeničnú alergiu alebo citlivosť na lepok, aj malé množstvo lepku môže vyvolať príznaky, ktoré sa môžu pohybovať od miernych tráviacich ťažkostí pri vstrebávaní živín, až po podvýživu. Ovos sa často melie aj s inými zrnami. Vtedy môže dochádzať ku krížovej kontaminácii výrobkov, čo inak nie je bežné. Bohužiaľ, v predaji je veľa produktov z ovsa, ktoré sú kontaminované lepkom a predstavujú problém pre celiakov.

Tolerancia čistého ovsa
Ak máte celiakiu či citlivosť na lepok, k vymiznutiu príznakov dôjde iba vtedy, ak budete držať bezlepkovú diétu, ktorá zvyčajne umožňuje konzumáciu čistého ovsa. Podľa svetovej výživovej organizácie sa stanovil dokonca horný limit pre dennú spotrebu ovsa. Odporúča sa, aby dospelí i deti konzumovali najviac 70 gramov a najmenej 25 gramov.

Nie je pre každého
Bohužiaľ, isté štúdie preukázali črevný zápal napriek bezlepkovej diéte, ktorá zahŕňala ovos. Niektoré odrody ovsa totiž môžu obsahovať bielkovinu zvanú avenín, ktorá má na organizmus účinky podobné lepku. Väčšina odborníkov sa ale zhoduje, že bez „znečisťujúcich látok“ je ovos a ovsené vločky dobre tolerovaná a bezpečná potravina pre väčšinu ľudí s citlivosťou lepku. Ak trpíte gluténovou enteropatiou a chcete konzumovať ovos, zvážte všetky lekárske odporúčania a hlavne obmedzte dennú spotrebu na max. 70 gramov.

Foto: Profimedia

FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Lepok a vločky: Prečo nie sú v jedálničku alergika zakázané?