Mäkkučká voňavá štóla plná tých najlepších dobrôt: Vyskúšajte ju už pred Vianocami

04.12.2018
09
 

Vianočná štóla s marcipánom

POTREBUJEME:

  • 150 g hrozienok
  • 50 g sušených brusníc
  • 550 g polohrubej múky
  • 42 g droždia
  • 120 ml vlažného mlieka
  • 150 g práškového cukru
  • 65 g pomletých mandlí
  • 200 g masla
  • 30 g maizeny
  • 150 g kandizovaného ovocia
  • 2 vajcia
  • 200 g marcipánu
  • rum
  • štipka soli
  • rozpustené maslo na potretie
  • práškový cukor na posypanie

  • POSTUP:
  • Hrozienka, brusnice, kandizované ovocie zmiešame, polejeme rumom a zmes necháme 4 hodiny odstáť. Do trochy mlieka dáme lyžičku cukru, soľ, rozdrobené droždie a necháme nakysnúť kvások.

  • Múku, zvyšný cukor, pomleté mandle a maizenu dáme do misy spolu s maslom, nakysnutým kváskom, vajcami a vymiešame cesto. Pridáme scedenú zmes, zamiešame do cesta a na teplom mieste necháme vykysnúť.

  • Vykysnuté cesto premiesime a necháme na doske odstáť 15 minút. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, preložíme, položíme valček marcipánu a dlhšou stranou ho preložíme do dvoch tretín spodnej časti.

  • Necháme 10 minút postáť, uložíme na plech vyložený papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre na 180 °C pečieme aasi 60 minút. Ešte teplú štólu potrieme rozpusteným  maslom a posypeme práškovým cukrom.                                                                                                    

Autor: BN
Videorecepty
 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Mäkkučká voňavá štóla plná tých najlepších dobrôt: Vyskúšajte ju už pred Vianocami
BN