Malé vianočné koláčiky, ktoré si musíte určite upiecť

06.12.2018
04
 

Vanilkovo-brusnicové cookies s bielou čokoládou

25 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT

Na cesto

230 g masla

400 g hladkej múky

120 g hnedého cukru

2 vajcia

1 vanilkový struk

1 lyžička sódy bikarbóny

100 g sušených brusníc

100 g bielej čokolády

1. Maslo vymiešajte s cukrom a vajcami. Pridajte suché prísady a vanilkový struk. Nakoniec do zmesi doplňte sušené brusnice a nasekanú čokoládu. Hotové cesto dajte na 30 minút do chladničky.

2. Rúru predhrejte na 180 stupňov a na plech uložte papier na pečenie. Z cesta tvarujte guľôčky a na plechu ich jemne roztlačte. Pečte pri teplote 180 stupňov asi 10 minút. Ešte teplé cookies posypte práškovým cukrom.

MAKOVÉ SLIMÁKY

50 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT

Na cesto

250 g hladkej múky

3 lyžice práškového cukru

2 vajcia

170 g masla

Na náplň

60 g masla

75 g mletých vlašských orechov

80 g nemletého maku

100 g medu

1. Všetky ingrediencie na cesto vymieste a odložte na 20 minút do chladničky. Zatiaľ zmiešajte všetky suroviny na náplň. 

2. Po odležaní cesta z neho vyvaľkajte obdĺžnik (pomerne úzky a čo najdlhší) s hrúbkou asi 3 mm. Potrite ho náplňou, po dĺžke zrolujte, zabaľte do celofánu a dajte stuhnúť do chladničky (najlepšie na noc). Po stuhnutí nakrájajte kolmo asi centimeter hrubé kolieska a poukladajte ich na plech. Pečte v rúre predhriatej na 170 stupňov asi 10 minút do zlatista.

ORECHOVÉ TYČINKY

20 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT

Na cesto

200 g hrubej múky

200 g práškového cukru

200 g mletých vlašských orechov

250 g povoleného masla

5 vajec

pol balíčka prášku do pečiva

Na polevu

180 g práškového cukru

1 balíček vanilkového cukru

3 žĺtky

1. Maslo a cukor vymixujte do peny a pridajte ostatné suroviny na cesto. Nakoniec jemne vareškou primiešajte vyšľahaný sneh z bielkov. Cesto rozotrite na vymastený a múkou vysypaný plech a dajte piecť na 15 minút pri 170 stupňoch.

2. Kým sa korpus pečie, pripravte polevu: Zo všetkých surovín vymiešajte hladkú zmes. Natrite ju na teplý korpus (lyžicu namáčajte v teplej vode, poleva sa nebude lepiť). Vychladnutý koláč so stuhnutou polevou krájajte na tyčinky – nožom namočeným v horúcej vode.

Čokoládové kolieska s lieskovými orieškami a karamelom

25 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT , PEČENIE 10 - 12 MINÚT

Na cesto

30 g kakaa

200 g hladkej múky

40 g mletých lieskovcov 

130 g masla

60 g práškového cukru

Na plnku

150 g hnedého cukru

250 ml smotany na šľahanie

100 g mletých lieskovcov

Na ozdobu

poleva z horkej čokolády a kokosového oleja

celé lieskovce

jedlá zlatá farba v spreji

1. Múku zmiešajte s práškovým cukrom, pridajte maslo, orechy, kakao. Dobre vypracujte a nechajte asi pol hodiny postáť v chlade.

2. Cesto rozdeľte na dve polovice, rozvaľkajte a vykrajujte kolieska. Pečte na 180 °C 10-12 minút.

3. Zatiaľ pripravte plnku: Na panvici rozpustite hnedý cukor na karamel a pridajte smotanu. Krátko povarte a keď je karamelový toping hotový, cez sitko ho preceďte a pridajte mleté lieskové oriešky. Kolieska pospájajte plnkou, namáčajte do čokoládovej polevy a ozdobte zlatým lieskovcovým orieškom.

Florentínky

asi 60 kusov

Potrebujeme:

40 g oranžátu

40 g citronátu

40 g presladených (kandizovaných) čerešní

160 g hrubšie pomletých mandlí

160 g jemného kryštálového cukru

120 g polohrubej múky

štipku soli

250 ml smotany na šľahanie

30 g masla

alobal na plech

Čokoládová poleva:

100 g čokolády na varenie

40 g stuženého tuku

Postup:

1. Oranžát, citronát a kandizované čerešne najemno pokrájame, pridáme pomleté mandle, kryštálový cukor, preosiatu múku, soľ a dobre premiešame.

2. Do hrnca nalejeme smotanu na šľahanie, necháme zovrieť, pridáme maslo, pripravenú zmes a 5 minút povaríme. Hrniec vložíme do horúceho vodného kúpeľa, aby masa nevychladla. Pomocou lyžice kladieme na plech vyložený alobalom kôpky pripravenej hmoty ďalej od seba. Mokrou lyžicou vytvarujeme 3 až 4 mm hrubé placky s priemerom 5 cm.

3. V horúcej rúre pečieme asi 20 minút pri teplote 180 stupňov. Po upečení placky za horúca zoberieme z fólie a necháme vychladnúť. Spodnú stranu florentínok natrieme čokoládovou polevou. Keď poleva začne hustnúť, vytvoríme na nej pomocou vidličky vlnovky.

Autor: dob
Videorecepty
 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Malé vianočné koláčiky, ktoré si musíte určite upiecť
dob