Babkine oškvarkové pagáčiky: Na Silvestra chutia ešte viac! (RECEPT)

30.12.2019
11
 

Rozplývajú sa na jazyku... Ak ste na sviatky kúpili alebo ešte lepšie, dostali domáce oškvarky, šup s nimi do cesta! A keď máte čas, dobrú slaninu, vyškvarte si vlastné podľa nášho fotopostupu. Neoľutujete! 

KREHKÉ OŠKVARKOVÉ PAGÁČIKY 

120 KUSOV, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT

Potrebujete:

  • 1 kg hladkej múky
  • 500 ml mlieka
  • 42 g droždia
  • 1 vajce + 1 na potretie
  • 400 ml kyslej smotany
  • 250 g masla
  • 500 g mletých oškvarkov
  • sezam na posypanie
  • 1 lyžica soli + na posypanie

Postup:

  1. Do hlbšej misy preosejte múku so soľou, pridajte mlieko, droždie, vajce, smotanu a zmäknuté maslo. Cesto dobre vymieste a nechajte 45 minút kysnúť. Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú dosku a vyvaľkajte na hrúbku 2 cm. Rozotrite po celej ploche oškvarky a cesto preložte zo všetkých strán postupne štyrikrát. Začnite z pravej strany dlhšou stranou, ktorú preložíte do polovice cesta. Pokračujte preložením kratšej strany do polovice cesta, potom dlhšou stranou a ukončite preložením kratšej strany. Vznikne balíček cesta.
  2. Poskladané cesto opäť rozvaľkajte a preložte tým istým spôsobom, no začnite z ľavej strany. Cesto tretíkrát rozvaľkajte a preložte na štyrikrát. Dlhšie strany preložte jednu cez druhú a konce preložte cez seba. Poslednýkrát rozvaľkajte cesto a pomocou formičky s priemerom asi 3,5 cm vykrojte pagáčiky.
  3. Pagáčiky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite ich rozšľahaným vajcom a posypte sezamom. Pečte v rúre vyhriatej na 240 °C presne 20 minút. Takto sa pagáčiky nevysušia a vnútri budú vláčne a mäkké.

NA DOMÁCE OŠKVARKY

+ MASŤ

Potrebujete:

  • 2 kg bravčovej slaniny
  • 1 lyžička soli
  • 100 ml vody
  • 50 - 100 ml mlieka

Postup nájdete v našej galérii.

VIDEO: Na Silvestra upečte tieto úžasné pizzové slimáky!

Autor: kab
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Babkine oškvarkové pagáčiky: Na Silvestra chutia ešte viac! (RECEPT)
kab