Miliónoví šéfkuchári: Rebríček TOP kuchárov sveta vedie Gordon Ramsay

15.03.2017
05
 

Drsňák zo Škótska je najlepšie zarábajúcim kuchárom sveta. Kým pred piatimi rokmi zarobil približne 38 miliónov dolárov, teraz sa jeho ročný príjem pohybuje okolo neuveriteľných 60 miliónov! Za ním sa v rebríčku najbohatších šéfkuchárov umiestňuje americká kuchárka Rachael Ray (25 miliónov) a rakúsky šéfkuchár Wolfgang Puck (20 miliónov). Všetci traja sú uznávanými celebritami, ktoré majú svoju televíznu šou.

  • Gordon James Ramsay

Poznávacie znamenie: Najvulgárnejší šéfkuchár nemá rád vegetariánov.

"Mám viac peňazí, než budem kedy potrebovať," vyjadril sa výstižne. Keby nebolo zranenia, gastronomický mág známy z televíznych kulinárskych šou Hell's Kitchen či Kitchen Nightmares, by pravdepodobne úspešne kopal za ligu Glasgow Rangers. Nádejný, talentovaný futbalista napokon vyštudoval hotelový manažment a ako 31- ročný otvoril svoju prvú reštauráciu v Londýne. Restaurant Gordon Ramsay veľmi rýchlo získal najvyššie gastronomické ocenenie, tri Michelinove hviezdičky. O rok neskôr otvoril v Londýne reštauráciu Pétrus, ktorá získala tiež svojho „Michelina“. V roku 2008 otvoril svoju reštauráciu Maze aj v pražskom hoteli Hilton. Po roku ju ale zatvoril. Vo svete má 26 reštaurácií  a doma opatruje 15 najvyšších kulinárskych ocenení. Ak k tomu pripočítame vyše 20 kuchárskych kníh,  jednu manželku a štyri deti, je to celkom slušná zbierka...

  • Rachael Ray

Poznávacie znamenie: Riadi sa heslom: „Je lepšie variť, usmievať sa a jesť ako hovoriť.“

V génoch úspešnej Američanky sa stretli gény talianskej matky a francúzskeho otca so škótskymi koreňmi. Na Slovensko ešte neprerazila, no zaraďuje sa do desiatky najznámejších kuchárov sveta i do zoznamu najvplyvnejších ľudí sveta. Podnikateľka, manažérka, autorka kuchárskych kníh, moderátorka vlastnej vychytenej televíznej Rachael Ray Show zarába milióny napriek tomu, že nevlastní žiadnu reštauráciu. Je však držiteľkou niekoľkých televíznych cien Emmy.

  • Wolfgang Puck

Poznávacie znamenie:  Jeho postavička  sa objavila  v seriáli Simpsonovci a reálne si zahral v seriáloch Fraiser a Las Vegas.

Druhý najslávnejší rodák z Rakúska hneď po Arnoldovi Schwarzeneggerovi sa kuchárskemu umeniu učil aj v mnohých prestížnych francúzskych reštauráciách. 24 – ročný odišiel do USA a čoskoro sa stal šéfkuchárom a spoluvlastníkom reštaurácie La Maison v Los Angeles. V roku 1982 otvoril v centre Holywoodu svoju reštauráciu Spago, ktorá sa pre svoju obľúbenosť rozrástla na sieť Spago Beverly Hills. Povzbudený dvomi Michelinskými hviezdami o rok neskôr otvoril extravagantnú čínsku reštauráciu Chinois. Dnes okrem 15 luxusných reštaurácií a siete kaviarní vlastní aj vychytenú cateringovú spoločnosť. Napísal šesť kuchárskych kníh, účinkuje vo vlastnej televíznej šou a pozná sa hádam s každou americkou celebritou.  Bez majiteľa „gastronomického Oscara“ - ceny Nadácie Jamesa Bearda za celoživotné dielo, sa v Hollywoode nekoná žiadna dobrá párty, na čele tej oscarovej. 

Autor: Dobré jedlo/ MA
 

Dobré jedlo

 
 
 
 
 

iZahradkar.sk

iZdravie.sk

iPekneByvanie.sk