Milujeme ich všetci: Patria však k najväčším kazičom zubov!

14.11.2017
 

Vaša strava má priamy vplyv na stav vašej zubnej skloviny. Nielen konzumácia nápojov s množstvom kyselín, ale aj veľa cukru a škrobu môže viesť k narušeniu zubnej skloviny. To je dôvod, prečo sa cukríky zaradili medzi jednu z najhorších potravín s rizikom poškodenia zubov.

Poškodená zubná sklovina vedie k niekoľkým komplikáciám, vrátane bolestivých a citlivých zubov, keď zuby až praskajú. Keď sa sklovina poškodí, zuby sú stále viac náchylnejšie k deštrukcii. V závažných prípadoch môže dôjsť aj k infekcii. 

Najhoršie cukríky pre vaše zuby
Pretože väčšina cukríkov je obalených cukrom, všetky sú schopné spôsobiť poškodenie zubnej skloviny. Avšak, niektoré cukríky sú oveľa horšie, než ostatné. Najhoršie cukríky sú kyslé cukríky. 

Tieto výrobky majú veľké množstvo kyseliny citrónovej a jablčnej, z ktorých všetky poškodzujú sklovinu vašich zubov. Sú príčinou 92 percent erózií zubnej skloviny. To je dôvod, prečo je také dôležité obmedziť množstvo kyslých cukríkov, ktoré jete. 

Okrem toho by ste sa mali vyhnúť cmúľaniu takýchto kyslých cukríkov v ústach po dlhšiu dobu, čo umožňuje ešte viac si poškodiť sklovinu. Aj keď sú kyslé cukríky považované za najhoršie pre vaše zuby, je ešte pár ďalších cucavých maškŕt, ktoré môžu spôsobiť poškodenie:  

Autor: bb
 

Dobré jedlo