Mlieko bez mlieka? 4 tipy ako ho jednoducho pripraviť

13.03.2017
03
 

Nič proti „klasickému“ kravskému mlieku, ktoré je bohatým zdrojom bielkovín i vápnika, no aj tukov a laktózy, čo nemusí každému vyhovovať. Rastlinné mlieka neobsahujú laktózu, sú ľahko stráviteľné, zásadité a neprekysľujú organizmus. Sú chutné, v chladničke vydržia 3 – 4 dni. Pripravte si ich doma, prekvapí vás aké je to jednoduché. Skúste ich ochutiť medom, javorovým alebo agávovým sirupom, cukrom alebo kakaom. Môžete ich vypiť alebo zaliať nimi cereálie, prípadne ich použiť na varenie pudingu, pri príprave krémov, koláčov, dezertov ale aj do omáčok a polievok. Využite aj podrvenú usadeninu, ktorá ostane po scedení...

  • Makové mlieko

Pohár nemletého maku premyte a zalejte 3 pohármi studenej vody. Nechajte cez noc odstáť, dobre rozmixujte a preceďte cez gázu alebo cez jemné sitko. Makové mlieko môžete podobne pripraviť aj z mletého maku. V Litve ho pijú ako tradičný vianočný nápoj.

Prečo ho piť?

Mak je plodina bohatá najmä na vápnik, ktorého obsahuje 12 krát viac ako kravské mlieko. Okrem toho mak aj makové mlieko obsahuje fosfor, draslík, horčík, sodík, železo, zinok, vitamíny E, C, niacín, bielkoviny i vlákninu. Mlieko je vhodné aj pre celiatikov a podporuje dobrý spánok.

 

  •  Mandľové mlieko

200 g nelúpaných celých mandlí namočte na noc do 1 litra studenej vody. Sceďte, prepláchnite, zalejte 800 ml čerstvej vody a rozmixujte v mixéri na vysokých otáčkach. Preceďte cez jemné sitko alebo cez gázu. Keď pôjdete na Mallorcu, určite tam túto miestnu špecialitu vyskúšajte!

Prečo ho piť?

Je nízkokalorické, obsahuje antioxidanty, vlákninu, horčík, vápnik, železo, fosfor, vitamíny A, D, E . Má nižšiu energetickú hodnotu, upokojuje a znižuje vysoký cholesterol.

 

  •  Ryžové mlieko

150 g uvarenej ryže zmiešajte so štipkou soli, zalejte 1 litrom vody a dobre rozmixujte. Preceďte cez gázu. Môžete ochutiť trochou medu, vanilkovým alebo kokosovým cukrom. Mlieko môžete pripraviť aj z neuvarenej, prepláchnutej ryže, ktorú nechajte zaliatu celý deň vodou. Počas dňa 2 - 3 krát vodu vymeňte. Potom ryžu sceďte, zalejte čistou vodou (asi 800 ml), mierne oslaďte, rozmixujte a preceďte cez sitko.

Prečo ho piť?

Podporuje trávenie, preventívne pôsobí proti srdcovo-cievnym chorobám, obsahuje železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, zinok, selén, vitamíny C,B,E, K, vlákninu, bielkoviny, kyselinu listovú. Má nízku energetickú hodnotu.

  •  Vločkové mlieko

50 g neochutených ovsených vločiek namočte na 10 - 12 hodín do 500 ml studenej vody. Potom prepláchnite, sceďte a dolejte 500 – 600 ml čistej vody. Rozmixujte na vysokých otáčkach, sceďte cez gázu a mierne osoľte a oslaďte medom.

Prečo ho piť?

Obsahuje bielkoviny, vlákninu, vitamíny B,E, K, vápnik, železo, fosfor, meď, mangán, horčík, zinok, kyselinu listovú. Napomáha zníženiu krvného tlaku i vysokého cholesterolu, podporuje trávenie, preventívne pôsobí proti onkologickým ochoreniam.

Autor: Dobré jedlo/ MA
 

Dobré jedlo

 
 
 
 
 

Pluska.sk

Plus7dní.sk

Emma.sk