Môže nám jedlo doslova vypáliť vnútornosti?

21.09.2017
 

Štipľavé papriky obsahujú kapsaicín, čo je látka, ktorá simuluje pocit pálenia. Kapsaicín vyvoláva produkciu rovnakej substancie, ktorú naše telo uvoľňuje pri poškodení tkaniva. Pri použití kapsaicínu do tkanív si vyčerpávame zásobu tejto substancie, čo postupne znižuje našu citlivosť na bolesť. Takže zatiaľ, čo vy prestávate vo veľkom vnímať pocit pálenia, paprika vám to vo vnútri poriadne zahrieva. 

Príčiny poškodenia pažeráka
Môže dôjsť k poškodeniu pažeráka po konzumácii veľmi štipľavého jedla? Popálenie nenastane z jedla. Obyčajne sa tak stane, keď kyselina zo žalúdka putuje späť do pažeráka, pretože sval medzi žalúdkom a pažerákom netesní. Vtedy nastáva pálenie záhy. Žalúdočná kyselina je veľmi silná. Sliznica žalúdka ju zvládne, ale tkanivo v sliznici pažeráka a krku nie. A práve štipľavé jedlo nám vyvoláva pálenie záhy zvýšením množstva žalúdočných štiav. 

Niektorí ľudia môžu zvládnuť bez problémov pikantné feferónky lepšie ako ostatní. Pálivé papriky sú veľmi chutné. Keď ich jete po prvýkrát, môže sa vám zdať pálenie takmer neznesiteľné, ale postupom času si zvyknete a pálenie bude menšie. Môžete si naň vytvoriť za určitý čas toleranciu. Na skrotenie vašej žalúdočnej kyseliny môžete použiť obyčajné mlieko s trochou korenia. Obyčajná, čistá voda na pálenie záhy nepomáha, skôr naopak.

Foto: Shutterstock

Autor: bb
 

Dobré jedlo