Najlepší hrnčekový koláč na Slovensku: Extra šťavnatý a upečiete ho ľavou zadnou!

30.07.2018
05
 

Už je to jasné, maškrty pre lenivých zbožňujete rovnako ako my! Dobrému jedlu ste počas súťaže o Naj hrnčekový koláč venovali kopu skvelých rodinných receptov, za čo vám veľmi pekne ďakujeme. Novučkú umývačku riadu nakoniec posielame za tento – chutí rozprávkovo. Určite ho upečte.

A zapojte sa do novej SÚŤAŽE o najlepšie čajové pečivo - viac info nájdete vo februárovom Dobrom jedle, ktoré je práve v predaji. Oplatí sa listovať, v hre je značková mikrovlnka.

Šťavnatý čokoládový koláč

ZA PLECH, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT

Potrebujete:

  • 5 vajec
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 hrnček granka
  • 1 hrnček oleja
  • Na polevu:
  • pol hrnčeka kávy (uvarenej, osladenej)
  • ríbezľový džem
  • 1 a pol téglika šľahačkovej smotany
  • 150 g čokolády na varenie

Postup:

  1. Z bielkov vyšľahajte sneh. V druhej mise zmiešajte žĺtky s cukrom, múkou, práškom do pečiva, grankom a olejom. Nakoniec do hmoty jemne vmiešajte sneh. Cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C 35-45 minút.
  2. Upečený, ešte teplý koláč polejte studenou kávou a nechajte ju dobre vsiaknuť. Potom koláč potrite džemom.
  3. V hrnci zohrejte smotanu a rozpustite v nej čokoládu. Chvíľu ju povarte a nechajte trochu vychladnúť. Ešte tekutú polevu natrite na koláč. Najlepšie chutí odležaný – 8 až 10 hodín.

Víťazka Lívia Adamcová z Bratislavy:

„Páči sa, posielam recept na šťavnatý hrnčekový koláčik s čokoládovou polevou, ktorá je veľmi lahodná. Ak máte doma celiatika, múku pokojne nahraďte 1 a pol hrnčekom pomletých orechov. A keď sa práve chystáte na narodeninovú oslavu, upečte koláč ako tortu. Upečený korpus rozdeľte na povicu, spodnú časť potrite kávou a džemom, naň naneste čokoládovú polevu a prikryte druhým korpusom. Aj ten polejte čokoládovou polevou. Tortu môžete ozdobiť malinami alebo lístkami čerstvej mäty."

Autor: kab
Videorecepty
 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Najlepší hrnčekový koláč na Slovensku: Extra šťavnatý a upečiete ho ľavou zadnou!
kab