Najlepšie jablkové koláče: Budete ich piecť celú jeseň!

13.09.2017
08
 

Recept na tento fantastický jablkovo-makový rez od našej šikovnej cukrárky Veroniky Kollárovej nájdete v novom Dobrom jedle, ktoré je v predaji od 12. septembra. Tešte sa tiež na jablkovo-karamelový cheesecake, super šťavnaté pité, mrežovník ako od babičky, jablkové blondies, po ktorom sa u nás v redakcii zľahla zem… jednoducho, úžasné jablkové hody!

Tri denne

Inak, my v Dobrom jedle milujeme jablká, voňavé a práve odtrhnuté zo stromu by sme vedeli chrúmať od rána do večera. Vedeli ste, že jedno denne je iba minimum, čo môžete spraviť pre svoje zdravie, a že podľa najnovších výskumov by ste ich mali zjesť až tri? Jablká vás ochránia pred jesennou chrípkou, vláknina prebudí spomalené trávenie, draslík poteší vaše svaly aj srdce a je tiež dokázané, že naše najdostupnejšie ovocie pôsobí protirakovinovo. Keďže až 85 percent plodu tvorí voda, jablká majú minimum kalórií a perfektne uhasia smäd.

V prípade, že poznáte overeného dodávateľa alebo, ešte lepšie, rastú vám rovno pod nosom, zásobte sa slovenským zlatom na celú zimu. Ak nemáte vlhkú pivnicu, vydržia vám aj v komore, do ktorej dáte vedro s vodou. Plody môžete tiež vysušiť, prípadne z nich vyrobte domáci ocot (pomáha napríklad pri diéte či premnožení kvasinkami) alebo veľmi chutný a zdravý mušt. Doma sa tiež zavďačíte výživou bez éčok, jablká v nej pokojne kombinujte s iným sezónnym ovocím. No a, samozrejme, vypekajte, čo a koľko sa vám zachce!

Chutné inšpirácie na jablkové hodovanie nájdete v našej galérii.

Autor: kab
 

Dobré jedlo