Najnechutnejší syr na svete: Pozor, iba pre silné žalúdky!

15.03.2017
05
 

Trúfli by ste si? Čo by ste povedali na to, keby vám na stôl položili syr, v ktorom sa to len tak hemží malými larvami? Presnejšie, osemmilimetrovými… a veľmi životaschopnými?!

Nezvyčajnej delikatese plnej červíkov sa hovorí casu marzu (alebo aj casu modde) a pochádza zo Sardínie, domova niekoľkých svetoznámych syrov. Už niekoľko rokov patrí medzi zakázané potraviny, no podpultový ovčí syr typu pecorino vyrábajú mnohí skúsení farmári naďalej. Teda, s výdatnou pomocou muchy syrorodky drobnej, ktorá do syra nakladie asi 500 vajíčok – práve z nich sa napokon vyliahnu malé larvy.

Osemmilimetrové tvory dokážu vyskočiť až do výšky 15 centimetrov – len si to predstavte! Ich výlučky však syr zjemnia a zmenia jeho chuť na jemne štipľavú, so stopami čpavku. Jeho konzumenti si ju nevedia vynachváliť, a to aj napriek tomu, že riskujú silnú alergickú reakciu alebo závažné tráviace problémy. Tak ako, pridáte sa k nim?

 

Autor: dobrejedlo.sk/KB
 

Dobré jedlo

 
 
 
 
 

iZahradkar.sk

iZdravie.sk

iPekneByvanie.sk