Nezabudnuteľná doboška: Tento recept si určite odložte

08.10.2019
19
 

Dobos-torta háziasan (domáca Dobošova torta) – takto nazval József C. Dobos, budapeštiansky kuchársky majster, tortu zloženú z tenkých piškótových plátov spojených čokoládovým maslovým krémom. Na konci 19. storočia s ňou vzbudil doslova dobošovskú horúčku. Mnohí sa ju snažili napodobniť, ale nepodarilo sa. Pán Doboš bol grand. Keď odišiel do dôchodku, odovzdal recept budapeštianskej živnostenskej asociácii, a tak môžu milovníci piecť tortu podľa originálu už viac ako 110 rokov.

A v galérii sa pozrite, ako rôzne môže doboška vyzerať.

Zdroj foto: Dobré jedlo, Instagram

Tortu urobila VERONIKA BUŠOVÁ, cukrárka www.kuchynalidla.sk

DOBOŠOVÁ TORTA

8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT

NA KORPUS:

  • 8 žĺtkov
  • 200 g kryštálového cukru
  • 10 bielkov
  • 150 g kyslej smotany (18-percentnej)
  • 200 g hladkej múky

NA KRÉM:

  • 3 žĺtky
  • 1 vajce
  • 200 g kryštálového cukru
  • 70 ml vody
  • 300 g masla
  • 300 g horkej čokolády (70 percent kakaa)
  • 50 g holandského kakaa

NA SIRUP:

  • 50 ml vody
  • 50 g kryštálového cukru
  • 20 ml rumu

NA KARAMEL:

  • 100 g kryštálového cukru
  • olej na potretie noža
  1. Pripravte korpusy: Žĺtky s cukrom vyšľahajte mixérom do peny a bielky vyšľahajte na tuhý sneh. Do žĺtkovej zmesi pridajte kyslú smotanu. Potom jemne vmiešajte sneh z bielkov a preosiatu múku.
  2. Pripravené cesto preneste do cukrárskeho vrecka. Plech vysteľte papierom na pečenie, na ktorý ešte predtým zo spodnej strany predkreslite kruhy s priemerom 18 cm. Pomocou cukrárskeho vrecka vyplňte cestom predkreslené kruhy.
  3. Korpusy upečte vo vyhriatej rúre pri 180 °C dozlatista. Celkovo upečte 8 korpusov a nechajte ich vychladnúť.
  4. Pripravte krém: Žĺtky s vajcom začnite šľahať v mixéri. Cukor s vodou dajte variť do hrnca. Keď voda zovrie a cukor sa roztopí, zmes začne hustnúť. Stiahnite ju z ohňa tesne pred tým, ako sa začne tvoriť karamel, a opatrne ju nalejte k šľahajúcim sa žĺtkom. Šľahajte ďalej, kým nezískate hustú a svetlú penu.
  5. Neskôr do vychladnutej žĺtkovej peny pridajte maslo nakrájané na kocky, vlažnú rozpustenú čokoládu a kakao. Vymiešajte hladký krém.
  6. Jeden plát cesta a trochu krému odložte na záverečné zdobenie. Ostatné vychladnuté pláty potrite sirupom, ktorý ste získali zvarením cukru s vodou a rumom, natrite na ne v tenkých vrstvách krém a postupne ich ukladajte na seba. Aj vrch a boky torty ozdobne potrite krémom a dajte ju zachladiť.
  7. Cukor nechajte na panvici skaramelizovať a z jednej strany doň namočte odložený plát cesta. Položte na pracovnú dosku karamelom smerom hore a chvíľu počkajte. Potom korpus rozkrojte na 6 trojuholníkov nožom potretým olejom, aby sa naň karamel nelepil.
  8. Na stuhnutú tortu nastriekajte pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou 6 ružičiek z odloženého krému a uložte na ne karamelové trojuholníky.

TIP:

Klasický žĺtkový krém nemusíme prácne a dlho šľahať ručne nad parou. Urobte ho podľa Veroniky – surové žĺtky pasterizuje horúca cukrová voda.

Autor: db
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Nezabudnuteľná doboška: Tento recept si určite odložte
db