Veľká noc nebude bez koláčov: Karanténa nás nezlomí (RECEPTY)

26.03.2020
16
 

Hoci zažívame viac než zložité obdobie, Veľkú noc nezruší ani karanténa. Upečte sladké potešenie podľa našich receptov.

Zdroj foto: Instagram

#dobrejedlo  #thestoryofacake

VEĽKONOČNÝ BARANČEK

1 KUS, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

  • 3 vajcia
  • štipka soli
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • 100 g práškového cukru
  • pol lyžičky mletej vanilky (alebo 1 balíček vanilkového cukru)
  • 5 lyžíc rastlinného oleja
  • 5 lyžíc horúcej vody
  • 150 g polohrubej múky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 40 g Zlatého klasu
  • 1 lyžička nastrúhanej kôry z citróna
  • maslo a hrubá múka na vymastenie formy
  • práškový cukor na posypanie

1. Najprv dôkladne vymažte formu (aj vrchný diel) a vysypte ju hrubou múkou. Rúru vyhrejte na 180 °C.

2. Bielky oddeľte od žĺtkov. So štipkou soli a s citrónovou šťavou ich vyšľahajte na pevný sneh.

3. Žĺtky vyšľahajte s práškovým cukrom a vanilkou do peny a za stáleho miešania pridávajte olej a horúcu vodu.

4. Do zmesi postupne primiešavajte preosiatu múku s kypriacim práškom, so Zlatým klasom a s citrónovou kôrou.

5. Nakoniec do zmesi jemne zašľahajte sneh.

6. Cesto vylejte do formy a uzavrite ju druhým dielom. Barančeka pečte asi 40 minút.

7. Po teste špajdľou (ak je po vytiahnutí čistá) ho vyberte z rúry, no nechajte ho ešte asi 15 minút chladnúť vo forme.

8. Úplne vychladeného barančeka posypte práškovým cukrom alebo ho polejte cukrovou polevou. Tú pripravíte jednoducho: Vymiešajte práškový cukor s citrónovou polevou.

SERNIK ZO SEVERU

1 FORMA 24 CM, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 15 + 60 MINÚT

Na cesto

  • 170 g hladkej múky
  • 60 g práškového cukru
  • 80 g masla
  • 1 vajce
  • štipka mletej vanilky

Na plnku

  • 4 vajcia
  • 120 g krupicového cukru
  • 500 g jemného tučného tvarohu
  • 50 g masla
  • pol lyžičky mletej vanilky
  • 1 a pol lyžice zemiakového škrobu
  • práškový cukor na posypanie

1. Všetky suroviny na cesto zmiešajte a vypracujte hladké cesto. Potom ho dajte na 30 minút do chladničky. Rúru vyhrejte na 170 °C.

2. Odležané cesto vyvaľkajte a pomocou valčeka preneste do formy. Uhlaďte ho a popichajte vidličkou. Dajte piecť na 15 minút.

3. Vyšľahajte bielky s cukrom. Tvaroh vymiešajte so žĺtkami. Maslo, vanilku a škrob vyšľahajte do peny a postupne pridávajte tvaroh so žĺtkami. Nakoniec opatrne vmiešajte sneh.

4. Formu s upečeným korpusom obaľte alobalom, aby do nej počas ďalšieho pečenia vo vodnom kúpeli nevnikla voda. Potom na korpus nalejte plnku a formu preložte na plech. Prilejte doň horúcu vodu, aby siahala do polovice formy. Pečte pri 180 °C asi hodinu. Keď je sernik hotový, nevyťahujte ho hneď z rúry, ale nechajte pomaly chladnúť vo vypnutej rúre pri otvorených dvierkach. Pred podávaním ho poprášte cukrom.

VEĽKONOČNÁ TORTA S LIKÉROM 

Tortu upiekla Marta Marčáková www.thestoryofacake.sk

8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

  • 6 vajec
  • 150 g trstinového cukru (viac podľa chuti)
  • 75 ml rastlinného oleja
  • 3 lyžice kávového likéru (alebo 3 lyžice silného espresa)
  • 150 g hladkej múky
  • trištvrte balíčka kypriaceho prášku
  • štipka soli
  • 2 lyžice kakaa
  • 75 g jemne mletých lieskových orechov
  • džem (malinový, ríbezľový) na potretie korpusov

NA KRÉM:

  • 350 ml smotany na šľahanie (30-percentnej)
  • 200 g bielej čokolády
  • 150 ml vaječného likéru
  • 500 g mascarpone
  • cukor podľa chuti
  •  
  • čokoládové hobliny a vajíčka na ozdobu
  •  

1. Rúru vyhrejte na 170 °C a pripravte si dve tortové formy s priemerom 18 cm. Formy vysteľte papierom na pečenie.

2. Vajcia vyšľahajte s cukrom do penista. Postupne prišľahajte olej, kávový likér alebo kávu. V miske zmiešajte múku s kypriacim práškom a so štipkou soli. Pridajte kakao, mleté lieskovce a suchú zmes zľahka primiešajte k ostatnej zmesi.

3. Cesto rozdeľte do foriem a pečte 35-40 minút. Či sú korpusy upečené, zistite špajdľou. Hotové korpusy nechajte vychladnúť a potom každý opatrne prekrojte. Dokopy tak budete mať 4 tenšie korpusy.

4. Pripravte krém: V hrnci na slabom ohni zohrievajte smotanu a pridajte do nej bielu čokoládu nakrájanú na kocky aj vaječný likér. Miešajte, kým sa čokoláda celkom nerozpustí.

5. Odstavte z ohňa, nechajte vychladnúť, zakryte fóliou a dajte na pár hodín do chladničky (najlepšie na celú noc).

6. Mascarpone vyšľahajte samostatne alebo s cukrom (torta je dosť sladká aj bez pridaného cukru). Postupne pri vysokej rýchlosti prišľahávajte vychladenú smotanovú zmes.

7. Každý korpus bohato potrite džemom a likérovým krémom. Takto naukladajte všetky korpusy na seba a celú tortu ešte obtrite zvyšným krémom do hladka. Uložte na pár hodín do chladničky. Pred servírovaním ozdobte tortu čokoládovými hoblinami a vajíčkami.

VEĽKONOČNÁ KRÉMOVÁ TORTA

Autor: db
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Veľká noc nebude bez koláčov: Karanténa nás nezlomí (RECEPTY)
db