Týchto 5 skvelých koláčov určite upečte v tohtoročnej JAHODOVEJ sezóne

19.05.2020
09
 

Majú hádam najomamnejšiu vôňu, nevieme sa jej nabažiť. Jahody, okrem toho, že sú nesmierne dekoratívne, sú aj top ingredienciou pre torty a koláče. Tieto si určite upečte v tohtoročnej jahodovej sezóne: 

JAHODOVÁ GALETKA S KOKOSOVÝMI LUPIENKAMI

10 PORCIÍ, 60 minút

POTREBUJETE:

NA CESTO:

  • 150 g hladkej múky
  • 50 g práškového cukru
  • štipku soli
  • 100 g masla
  • 1 žĺtok
  • 1 vajce na potretie
  • trstinový cukor na posypanie

NA NÁPLŇ:

  • 2-3 lyžice jahodového džemu
  • 200-250 g nakrájaných jahôd (plus na ozdobu)
  • za hrsť kokosových lupienkov

POSTUP:

  1. Pripravte cesto: Do robota s nožmi dajte múku, cukor, soľ, maslo a niekoľkými pulzmi urobte mrveničku. Pridajte žĺtok a opäť premixujte, aby sa všetko spojilo. Z cesta urobte placku, zakryte ju fóliou a dajte aspoň na hodinu chladiť. Potom ju rozvaľkajte na kruh s priemerom 20 cm.
  2. Na spodok cesta natrite jahodový džem, pokryte ho nakrájanými jahodami a posypte kokosovými lupienkami. Okraje zahnite dohora a potrite ich rozšľahaným vajcom. Nakoniec a posypte trstinovým cukrom a dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 °C na 30-35 minút.
  3.  Po upečení nechajte galetku 30 minút chladnúť. Potom ju ozdobte čerstvými jahodami a podávajte.

JAHODOVÁ CHARLOTTA

10-12 PORCIÍ, 60 minút

POTREBUJETE:

NA KORPUSY:

  • 4 vajcia
  • 100 ml oleja
  • 60 ml vody
  • 1 lyžičku mletej vanilky
  • 110 g hladkej múky
  • 2 lyžice kakaa
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku
  • štvrť lyžičky sódy bikarbóny
  • štipku soli
  • jahodový džem

NA VANILKOVÝ KRÉM:

  • 6 žĺtkov
  • 140 g práškového cukru
  • 1 lyžičku vanilkového extraktu
  • 250 ml mlieka
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 250 g jemného tvarohu
  • 8 plátkov želatíny

NA JAHODOVÉ PYRÉ:

  • 250 g nakrájaných jahôd (plus na ozdobu)
  • cukor podľa chuti

POSTUP:

  1. Urobte vanilkový krém: Zmiešajte žĺtky s cukrom a vanilkovým extraktom. Mlieko zohrejte. Pomaly za stáleho miešania vlejte do žĺtkovej zmesi a prelejte naspäť do hrnca. Zohrievajte až do zhustnutia. Zakryte fóliou, aby sa na vrchu nevytvorila kožka.
  2. Keď zmes vychladne asi na 50 °C, vmiešajte do nej želatínu. Premiešajte, prikryte a nechajte vychladnúť. Prešľahajte. Tvaroh so smotanou vyšľahajte a pridajte do žĺtkovej zmesi. Vanilkový krém rozdeľte na dve časti: Do dvoch tretín vmiešajte nakrájané jahody, zvyšnú nechajte bez nich.
  3. Upečte korpusy: Žĺtky s cukrom vyšľahajte do peny. Pridajte olej, vodu, vanilku a jemne premiešajte. V druhej mise zmiešajte všetky sypké suroviny a z bielkov vyšľahajte sneh. Jemne ho zamiešajte do žĺtkovej zmesi. Tretinu hmoty vylejte do tortovej formy (s priemerom 22 cm) vystlanej papierom na pečenie a zvyšok rovnomerne rozotrite na veľký plech, takisto vystlaný papierom na pečenie. Oba korpusy pečte na 170 °C asi 15 minút.
  4.  Upečený korpus z plechu nechajte 5 minút chladnúť, potom ho zrolujte do rolády po dlhšej strane. Nechajte vychladnúť. Korpus opatrne rozviňte, natrite jemnou vrstvou jahodového džemu a tretinou vanilkového krému bez jahôd. Opäť zrolujte a dajte aspoň na hodinu do chladničky. Vychladnutú roládu nakrájajte približne na 1 cm hrubé roládky.
  5. Misu polkruhového tvaru vyložte potravinárskou fóliou, aby presahovala aspoň 10 cm cez okraj. Celé dno pokryte čo najtesnejšie malými roládkami. Opatrne na ne vylejte krém s nakrájanými jahodami, prikryte okrúhlym korpusom, jemne pritlačte a zakryte pretŕčajúcou fóliou. Dajte do chladničky aspoň na 3-4 hodiny, najlepšie však cez noc.

TVAROHOVÁ TORTA S JAHODAMI

8-10 PORCIÍ, 90 minút

POTREBUJETE:

NA CESTO: 

  • 4 vajcia
  • 160 g hladkej múky
  • 160 g kryštálového cukru
  • tuk a hrubú múku na vymastenie a vysypanie formy

NA PLNKU:

  • 100 g jahôd
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 500 g mäkkého tvarohu  
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček želatínového stužovača
  • 1 smotanu na šľahanie

NA OZDOBENIE:

  • 300 g jahôd
  • čerstvé lístky mäty
  • 2 balíčky červenej želatíny
  • čokoládové cukrárske zdobenie

Postup:

  1. Žĺtky vyšľahajte s cukrom do peny. Z bielkov vyšľahajte sneh. Po častiach ho pridávajte k žĺtkom a premiešajte. Na to preosejte múku a zľahka ju zapracujte (nemiešajte).
  2. Rúru vyhrejte na 160 °C. Do vymastenej a múkou vysypanej formy s priemerom 24 cm vlejte cesto. Korpus pečte 40 minút a nechajte ho vychladnúť.
  3. Pripravte plnku: Očistené jahody (100 g) roztlačte s práškovým cukrom a vymiešajte s tvarohom. Smotanu so stužovačom a vanilkovým cukrom vyšľahajte. Šľahačku pridajte do tvarohovej zmesi a zľahka premiešaajte. Plnkou potrite povrch aj boky korpusu. Celý obvod torty posypte drobným čokoládovým zdobením.
  4. ahody (300 g) očistite a prekrojte na polovice.
  5. Želatínu pripravte podľa návodu. Na vrch torty rozložte nakrájané jahody a zalejte želatínou. Tortu odložte do chladu. Podávajte najlepšie na druhý deň.

MILLE FEUILLES S JAHODAMI

2 PORCIE, 30 minút

POTREBUJETE:

  • 500 g lístkového cesta
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 150 ml crème fraîche alebo syra mascarpone
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 200 g jahôd
  • práškový cukor na posypanie

POSTUP:

  1. Rúru predhrejte na 200 °C. Cesto rozvaľkajte na hrúbku 5 mm a nakrájajte na šesť rovnako veľkých štvorcov.
  2. Dajte na plech vystlaný papierom na pečenie a dobre popichajte vidličkou. Pečte 15 minút, vyberte a nechajte vychladnúť.
  3. Jahody umyte, osušte a nakrájajte na plátky. Smotanu vyšľahajte dotuha. Crème fraîche alebo mascarpone premiešajte s 3 lyžicami cukru a do zmesi zamiešajte šľahačku.
  4. Na servírovací tanier položte plátok cesta a dajte naň smotanový krém. Navrch rozložte plátky jahôd a zakryte ďalším plátkom cesta. Vrstvu krému, jahôd a cesta zopakujte. Nakoniec pocukrujte a podávajte.

JAHODOVÝ KOLÁČ S POSÝPKOU

1 MENŠÍ PLECH​

POTREBUJETE:

NA CESTO:

  • 200 g polohrubej múky
  • 200 g hrubej múky
  • pol lyžičky škorice
  • pol balíčka kypriaceho prášku
  • pol lyžičky sódy
  • 1 vajce
  • 150 g kryštálového cukru
  • 250 g acidofilného mlieka alebo cmaru
  • 125 ml oleja
  • kúsok masla na vymastenie plechu
  • NA JAHODY:
  • 500 g jahôd
  • 100 g práškového cukru
  • 1 lyžica kukuričného škrobu
  • 2 lyžice citrónovej šťavy

NA POSÝPKU:

  • 200 g polohrubej múky
  • 100 g hnedého cukru
  • 100 g masla
  • štipka soli

POSTUP:

  1. Jahody umyte, osušte a pokrájajte. V miske ich premiešajte s práškovým cukrom. Pridajte citrónovú šťavu a premiešajte ju s lyžicou škrobu. Zmes pridajte k jahodám, premiešajte a nechajte postáť.
  2.  Rúru vyhrejte na 220 °C. Plech vymažte maslom a vyložte papierom na pečenie. Obidva druhy múky zmiešajte a preosejte s kypriacim práškom, so škoricou a sódou. Vajce s cukrom vyšľahajte do nadýchanej peny. Pridajte suché ingrediencie a zároveň striedavo pridávajte acidofilné mlieko a olej. Spracujte na cesto, rozotrite ho do plechu a pokryte pripravenými jahodami.
  3. Do inej misky vsypte suroviny na Posýpku a prstami ich nahrubo spracujte. Rovnomerne ňou posypte jahodovú vrstvu. Teplotu v rúre znížte na 180 °C, vložte pripravené cesto a pečte asi 40 minút. Pred dopečením urobte test špajdľou: ak je po vytiahnutí suchá a nie sú na nej prilepené omrvinky, koláč je hotový.

Zdroj foto: Instagram, Dobré jedlo, Recepty zo Života

VIDEO: JEDNODUCHÝ JAHODOVÝ CHEESECAKE

Autor: db
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Týchto 5 skvelých koláčov určite upečte v tohtoročnej JAHODOVEJ sezóne
db