Na tieto ZÁKUSKY sme kedysi chodievali do cukrárne: Upečte ich z nostalgie (RECEPTY)

22.05.2020
09
 

Aj vy ste milovali nedeľné návštevy cukrárne? A maškrtili ste na niektorom z týchto tradičných cukrárenských zákuskov? Upečte ich z nostalgie.

ŠPICE S VAJEČNÝM KOŇAKOM

25 KUSOV, PRÍPRAVA 50 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 15 MINÚT

Na piškóty:

  • 3 vajcia
  • 35 g práškového cukru
  • 60 g hladkej múky
  • 200 g čokolády na potretie piškót

Na krém:

  • l šľahačkovej smotany
  • 4 žĺtky
  • 120 g pr300 máškového cukru
  • 30 g polohrubej múky
  • 50 g masla

Na polevu:

  • vaječný likér
  • 100 g masla
  • 25 ml oleja
  • 200 g čokolády

Postup:

  1.  Upečte piškóty: Najprv oddeľte žĺtky od bielkov. Žĺtky vyšľahajte s 20 g cukru a potom do nich pridajte 15 g múky.
  2. Vyšľahajte bielky, keď už budú trochu napenené, pridávajte do nich zvyšný cukor a šľahajte do tuha.
  3.  Do žĺtkovej zmesi jemne zapracujte vyšľahaný sneh a múku. Hmotu preneste do cukrárskeho vrecúška s hladkou špičkou a na plech vyložený papierom na pečenie z neho striekajte piškóty. Pečte ich pri 175 °C do zlatista. Vychladnuté piškóty potrite roztopenou čokoládou.
  4. Urobte krém: Zohrejte 200 ml smotany, ale tak, aby nevrela. Zalejte ňou nalámanú zvyšnú čokoládu a dobre rozmiešajte, aby sa v smotane roztopila.
  5. Vo zvyšných 100 ml smotany rozmiešajte žĺtky, cukor, múku a pomaly, za stáleho miešania vlejte do čokoládovej zmesi. Zmes dajte nad hrniec s horúcou vodou a uvarte hustý puding. Nakoniec do pudingu zašľahajte maslo a nechajte ho celkom vychladnúť, najlepšie cez noc.
  6. Krém dajte do cukrárskeho vrecúška s likérovou špičkou a na piškóty vytlačte valčeky. Použite asi dve tretiny krému, zvyšok si nechajte na uzatvorenie špičiek. Kým budete pripravené valčeky plniť, nechajte ich stuhnúť v chladničke.
  7. Vychladnuté valčeky naplňte vaječným likérom a znova nechajte vychladiť (ak je likér príliš tekutý, môžete ho zahustiť sušeným mliekom). Zvyšným krémom uzavrite valčeky s ozdobnou špičkou a opäť nechajte vychladnúť.
  8. Pripravte čokoládovu polevu: Do roztopeného masla pridajte olej a čokoládu. Miešajte, kým čokoláda nie je krásne hladká. Vychladnuté špice nakoniec namáčajte v čokoládovej poleve a dajte ich zachladiť

KÁVOVÉ ZRNÁ

20 KUSOV, PRÍPRAVA: 25 MINÚT + CHLADENIE

Na zrná:

  • 100 g masla
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 2 lyžice mletej kávy
  • 2 lyžice kakaa
  • 2 lyžice salka
  • 2 lyžičky rumu
  • 80 g piškót

Na obalenie zŕn:

  • 300 g marcipánu
  • 100 g čokolády
  • 50 g masla

Postup:

  1. Všetky suroviny na zrná zmiešajte, vytvarujte z nich valček a dajte ho aspoň na pol hodiny do chladničky. S hmotou sa vám bude lepšie pracovať.
  2. 2. Chladnú hmotu rozdeľte na rovnaké časti a vytvarujte z nich kávové zrná.
  3. Marcipán rozvaľkajte, rozkrájajte a obaľte v ňom zrná. V strede každého urobte varechou priehlbinu, aby ste docielili tvar kávového zrnka. Opäť dajte do chladničky.
  4. Pripravte čokoládovú polevu: Čokoládu s maslom roztopte a premiešajte. Obaľte v nej každé zrno a dajte stuhnúť do chladničky.

GAŠTANOVÉ JAZÝČKY

25 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT + CHLADENIE

Potrebujete:

  • 50 g hrozienok
  • 25 ml rumu
  • 500 g gaštanového pyré
  • 100 g masla
  • 100 g mletých orechov
  • 100 g piškót
  • trochu práškového cukru (ak by bola hmota málo sladká)

Na polevu:

  • 100 g čokolády
  • 50 g masla
  • 25 g oleja
  • 250 ml šľahačkovej smotany na ozdobu

Postup:

  1. Hrozienka namočte do rumu deň vopred. Všetky ingrediencie (už aj s hrozienkami) dobre premiešajte a vypracujte hustú hmotu. Sformujte ju do valca, zabaľte do fólie a dajte zachladiť
  2. Hmotu krájajte na kúsky a formujte do tvaru jazýčkov. Dajte ich stuhnúť do chladničky.
  3. Pripravte čokoládovú polevu: V malom kastróle zohrejte čokoládu s maslom a olejom. Hotovou polevou polejte jazýčky a nechajte ich stuhnúť. Jazýčky pred podávaním ozdobte vyšľahanou šľahačkou.

OPITÝ IZIDOR
30 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 20 MINÚT


 

  • 4 vajcia
  • 100 g práškového cukru
  • 150 g masla
  • 120 g mletých orechov
  • 80 g polohrubej múky
  • 1 balenie kypriaceho prášku
  • 1,5 lyžice kakaa
  • 120 g marhuľového džemu

Na orechovú plnku:

  • 200 g nahrubo mletých orechov
  • 120 g práškového cukru
  • 100 g hrozienok
  • 100 ml rumu
  • pol lyžičky mletej vanilky

Na krém:

  • 300 ml mlieka
  • 1 balíček Zlatého klasu
  • 2 lyžice kakaa
  • 80 g práškového cukru
  • 250 g masla

Na polevu:

  • 100 g čokolády
  • 50 g masla
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • zopár orechov na ozdobu

Postup:

  1. Bielky oddeľte od žĺtkov a vyšľahajte do tuhého snehu. Žĺtky vyšľahajte s cukrom a maslom do peny. Pridajte mleté orechy, múku s kypriacim práškom, kakao a všetko dobre premiešajte.
  2. Do hmoty zľahka zamiešajte sneh a cesto uhlaďte na plech (24 x 24 cm). Pečte pri teplote 180 °C asi 20 minút. Potom nechajte korpus dobre vychladnúť.
  3. Vychladnutý korpus potrite marhuľovým džemom. V miske zmiešajte nahrubo pomleté orechy s cukrom, hrozienkami, rumom a s vanilkou. Plnkou potrite džemovú vrstvu.
  4. Pripravte krém: V mlieku rozmiešajte Zlatý klas s kakaom a uvarte hustý pudding. Dajte chladiť. Maslo vyšľahajte s cukrom do peny a postupne k nemu pridávajte vychladnutý puding. Hotovým krémom potrite orechovú vrstvu a dajte chladiť.
  5. Pripravte čokoládovú polevu: Čokoládu s maslom roztopte a primiešajte smotanu. Polevou polejte koláč a nechajte ho opäť stuhnúť. Podávajte ozdobený orechmi.

TVAROHOVO-OVOCNÉ KOCKY

30 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 30 MINÚT

  • 4 vajcia
  • 150 g práškového cukru
  • 100 ml oleja
  • 100 ml vody
  • 200 g polohrubej múky
  • 1 balíček kypriaceho prášku

Na tvarohovú plnku:

  • studená voda
  • 4 plátky želatíny
  • 400 ml smotany na šľahanie
  • 300 g jemného tvarohu
  • 100 g práškového cukru
  • 1 lyžička mletej vanilky

Na ovocnú plnku:

  • rôzne drobné ovocie (maliny, čučoriedky, ríbezle, jahody…)
  • 250 ml ovocného sirupu alebo šťavy červenej farby (napríklad malinovej)
  • 1 balenie tortovej želatíny

Postup:

  1. Najprv urobte korpus: Žĺtky oddeľte od bielkov a vymiešajte ich s cukrom a vanilkou. Postupne k nim pridávajte olej, vodu a múku s kypriacim práškom. Z bielkov vyšľahajte sneh a zľahka ho zapracujte do cesta. Cesto vylejte do formy (24 x 24 cm) vystlanej papierom na pečenie a pečte pri 180 °C asi 30 minút. Upečený korpus nechajte vychladnúť.
  2. Plátky želatíny namočte na 10 minút do studenej vody. Do menšieho hrnca dajte zohriať 50 ml šľahačkovej smotany a rozpustite v nej napučanú želatínu (pozor, smotana nesmie dosiahnuť 80 °C, inak by sa rozvarila a už nestuhla).
  3. V mise zmiešajte tvaroh, cukor, vanilku a prilejte smotanu s rozmiešanou želatínou. Dobre premiešajte.
  4. Zvyšnú šľahačkovú smotanu vyšľahajte do tuha a zľahka spojte s tvarohovou hmotou. Vylejte ju na korpus a nechajte v chlade stuhnúť.
  5. Drobné ovocie umyte, očistite a porozkladajte na stuhnutú tvarohovú náplň. V malom hrnčeku zohrejte ovocnú šťavu, prisypte balíček tortového želé, rozmiešajte a priveďte do varu. Varte asi minútu, nechajte trochu vychladnúť a potom polevou zalejte ovocie. Koláč dajte na hodinu do chladničky a podávajte ozdobený s čerstvým ovocím.

Zdroj foto: Instagram, Dobré jedlo

Autor: db
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Na tieto ZÁKUSKY sme kedysi chodievali do cukrárne: Upečte ich z nostalgie (RECEPTY)
db