Tohto kapra do vane nedávajte! Nechajte ho nakysnúť

18.12.2017
03
 

Sladký zaujímavý koláčik sa bude na slávnostnom stole pekne vynímať a bude vám chutiť aj na druhý deň k rannej káve.

Sladký kapor

pre celú rodinu

Potrebujete:

  • 500 g polohrubej múky
  • 75 g kryštálového cukru
  • 40 g droždia
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 2 žĺtky
  • 75 g rozpusteného masla
  • 2 lyžičky postrúhanej citrónovej kôry
  • 50 g hrozienok, vajce na potretie
  • 1 lyžičku soli

Postup:

1. Múku zmiešajte so soľou a cukrom. V múke urobte jamku, rozdrobte droždie, zalejte polovicou vlažnej smotany a nechajte nakysnúť. Pridajte žĺtky rozmiešané vo zvyšnej smotane, maslo, citrónovú kôru a vypracujte cesto. Prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste nakysnúť.

2. Približne 2/3 dobre nakysnutého cesta rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku 1 cm a vykrojte obdĺžnik veľkosti 20 x 35 cm. Preneste na plech vyložený papierom na pečenie a vyrežte tvar ryby. Umyté a osušené hrozienka vtlačte do cesta.

3. Zo zvyšného cesta ušúľajte valček a pomocou rozšľahaného vajca ho prilepte po obvode ryby. Zvyšnú tretinu cesta rozvaľkajte, vykrojte šupiny a poukladajte na rybu. Ako oko použite hrozienko. Rybu nechajte na plechu ešte 10 až 15 minút kysnúť. Potom ju natrite rozšľahaným vajcom a pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 175 °C asi 25 minút. 

Celý postup si pozrite v našej fotogalérii

Foto Laura Witteková

Autor: mab
Videorecepty
 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Tohto kapra do vane nedávajte! Nechajte ho nakysnúť
mab