Domáci chlieb s našim receptom a pozrite sa, aké vzory môžete urobiť

23.03.2020
19
 

V tieto dni riešime situácie, o ktorých sme si ani nemysleli, že ich niekedy zažijeme.  Možno ste niekdy cheli skúsiť piecť chlebík doma. Tu máte recet a môžete skúsiť vlastnú pekársku výzvu.  V galérii si pozrite, ako môžete svoje chlebíky dozdobiť.

ŠPALDOVÝ CHLIEB S OLIVAMI

PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 20 MINÚT, KYSNUTIE 45 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT

  • 1 balíček sušeného droždia (pol kocky čerstvého)
  • 300 ml vlažnej vody
  • 300 g bielej špaldovej múky (plus na vysypanie ošatky)
  • 200 g celozrnnej špaldovej múky
  • 2 lyžičky soli
  • 100 g čiernych a zelených olív spolu (nakrájaných)
  • 2 lyžice olivového oleja (plus na vymastenie formy)

1. Z droždia, časti vlažnej vody a lyžice múky urobte kvások. Do misy vsypte bielu a celozrnnú múku, soľ, premiešajte, pridajte kvások, olivový olej, nakrájané olivy a takmer všetku vodu. Ručne alebo v kuchynskom robote vypracujte vláčne nelepivé cesto.

2. Cesto vložte späť do misy, prikryte a nechajte prvýkrát nakysnúť.

3. Nakysnuté cesto znova rukami premieste, vytvarujte z neho bochník a preložte ho na papier na pečenie alebo do naolejovanej chlebovej formy prípadne do ošatky vysypanej múkou. Nechajte druhýkrát nakysnúť.

4. Veľmi ostrým nožom alebo žiletkou vyznačte v chlebe hlbšie zárezy. Zohrejte rúru na 220 °C a vložte do nej dva plechy, jeden do stredu, druhý na spodok rúry. Presuňte nakysnutý chlieb s papierom na pečenie na rozpálený plech v strede rúry a na spodný plech nalejte pohár vody. Rúru zatvorte a chlieb pečte 10 minút. Znížte teplotu na 200 °C, vyberte spodný plech a pečte 10 – 15 minút. Pred krájaním nechajte chlieb úplne vychladnúť.

Do šípky

Keď je chlieb dobre upečený, po poklepaní zospodu bude znieť duto.

Zdroj foto: Instagram, Dobré jedlo

Autor: db
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Domáci chlieb s našim receptom a pozrite sa, aké vzory môžete urobiť
db