Orezávate pred úpravou šupku z cukety? Olúpaná je menej zdravá!

09.09.2018
 

Nezbavujte sa šupky!
Aj vy ste milovníkom cukety a je vám ľúto, keď jej orezávate pred úpravou šupku, ktorá je mimochodom veľmi výživná a skutočne konzumovateľná? Jedna stredne veľká cuketa má asi 20 kalórií, poskytuje okolo 40 percent dennej potreby vitamínu C a len niečo málo cez 1 gram vlákniny. Čo sa týka ďalších látok, dáva telu 10 percent z denného množstva vitamínu B6, draslíka, ako aj vitamín K a riboflavín.

Samá voda
Už sme spomínali, že sa cuketa skladá zhruba z 91 percent hmotnosti iba z vody. Väčšina tejto vody sa nachádza v zeleninovom tele. V šupke je preto koncentrovaných najviac živín! Opakujeme, v šupke je najväčšia zásobáreń živín. V tej časti, ktorú zvykneme väčšinou odkrajovať. Nielen, že má olúpaná cuketa nižší obsah vitamínu C a draslíka, ale je tiež takmer bez vlákniny a vitamínu K. Šupka sama o sebe je bohatým zdrojom antioxidačných karotenoidov, vrátane luteínu a betakaroténu.

Foto: Profimedia

Autor: bb
Videorecepty
 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Orezávate pred úpravou šupku z cukety? Olúpaná je menej zdravá!
bb