POZOR NA PLYTVANIE: Praktický sprievodca pre zdravo vyskladanú chladničku

14.04.2017
10
 

Dobre zorganizovaná chladnička má zásadný význam pre bezpečné skladovanie potravín a tiež pomôže minimalizovať plytvanie potravinami. Tu je pre vás praktický sprievodca, ktorý poradí, ako udržať vaše potraviny dlhšie čerstvé a prečo napríklad neukladať mlieko do dverí chladničky.

  • Ideálna teplota

Nižšia teplota v chladničke znamená aj vyššiu úsporu energie. Nastavenie chladničky na 7°C namiesto 5 °C je o 15 % úspornejšie. Ideálna teplota pre hlavný priestor v chladničke je 5 -7 °C. Teplota nesmie vystúpiť nad 10 °C.

  • Dôležitá zásada

Nikdy nedávajte do chladničky teplé jedlá, pretože sa celkove v chladničke zvýši teplota a môže dôjsť k naštartovaniu zbytočného kazeniu potravín.

  • Uchovanie čerstvosti

Po otvorení pohárov s džemami, kompótmi, omáčkami a majonézami viečka do sucha utrite a uzavreté poháre vložte čo najskôr do chladu. Hotové varené jedlá musia byť vhodne zakryté.

  • Nevyhnutné nádoby

Surové mäso a ryby je nutné uzavrieť do skladovacích nádob a uložiť do nižšej poličky, aby v prípade kvapnutia, alebo pádu a nekontaminovali hotové, alebo mliečne výrobky v poličkách nižšie.

  • Najteplejšie miesto

Sú to práve dvere chladničky, kde sme zvyknutí dávať hlavne mlieko. Dvere pri otváraní chladničky sú najviac citlivé na zmeny teploty. Namiesto mlieka tento priestor využite na potraviny s konzervantmi.

Tipy, ako využiť jednotlivé poličky:

  • Horná polica: Patria sem potraviny, ktoré nie sú určené na varenie.
  • Nižšia polica: Vhodná na mlieko, syry, jogurty, maslo a všetky mliečne výrobky.
  • Spodná polica: Toto je najchladnejšia zóna v chladničke. Patrí surovým potravinám, hlavne mäsu, rybám, údeninám. Znižuje sa tým riziko prenosu prípadnej neželanej nákazy smerom k iným potravinám.
  • Spodné zásuvky: Zelenina a ovocie by mali byť umiestnené práve v týchto boxoch, kde sú uzavreté. Nehrozí, že by sa dotýkali zadnej steny chladničky, čím by sa znehodnotili a zvädli pôsobením príliš nízkej teploty.
  • Vajciam nájdite stabilné miesto v strednej časti chladničky.
  • Niektoré druhy ovocia, ako avokádo, banány, nektarinky, broskyne, hrušky, slivky skladujte zvlášť a častejšie sledujte. Rýchlo sa kazia.

Pravidelné čistenie octovou, alebo jemne mydlovou vodou a následné utretie do sucha je samozrejmosťou. Venujte pozornosť rúčke na dvierkach, lebo tou istou rukou siahate na potraviny. Na rohy použite zubnú kefku.

Autor: dobrejedlo.sk/BN
 

Dobré jedlo