Pozvite kamošky na čajový večierok: Týmito keksíkmi ich očaríte (RECEPTY)

13.02.2020
14
 

Krehučké keksy s čajom vám urobia dobre hocikedy pred piatou aj dlho po nej. Vezmite z police milovanú knihu, zaviňte sa do deky a pozvite pod ňu ešte niekoho. Sušienok bude dosť.

CITRÓNOVÉ SUŠIENKY S MASLOVO-CITRÓNOVÝM KRÉMOM

40 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT + 60 MINÚT, CHLADENIE PEČENIE 8 MINÚT

  • 125 g práškového cukru
  • 225 g masla izbovej teploty
  • 380 g hladkej múky
  • 1 veľké vajce
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy
  • 2 lyžičky kôry z citróna
  • Na plnku:
  • 110 g masla izbovej teploty
  • 110 g práškového cukru
  • 4 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžička kôry z citróna
  • 1 lyžica mlieka (ak treba)
  • práškový cukor na posypanie

1. Všetky suroviny na cesto zmiešajte a vytvorte hladkú hmotu a zabalenú ju dajte na hodinu do chladničky.

2. Potom cesto rozvaľkajte na hrúbku 3 mm a vykrajujte z neho kolieska s priemerom 4 cm. Ukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie a dajte piecť do rúry vyhriatej na 190 °C. Pečte 7-10 minút, aby kolieska ostali bledé.

3. Pripravte plnku: V mise vymiešajte cukor s maslom do peny, postupne pridávajte citrónovú kôru, šťavu a mlieko – ak je krém veľmi hustý. Krémom naplňte cukrárske vrecúško (môžete použiť aj lyžičku) a na polovicu koliesok z neho vytlačte do stredu kôpku. Spojte zvyšnými kolieskami a nechajte v chlade stuhnúť. Pred podávaním poprášte práškovým cukrom.

STRIEKANÉ MANDĽOVÉ VENČEKY

40 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 12-15 MINÚT

  • 125 g masla izbovej teploty
  • 125 g práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • 200 g hladkej múky
  • 60 g mletých mandlí
  • pol lyžičky mletej vanilky
  • 50 ml mlieka
  • malinový džem (alebo ríbezľový)

1. Vymiešajte maslo s cukrom do peny, pridajte žĺtky a dobre premiešajte. Vmiešajte múku, mandle a vanilku. Nakoniec pridajte mlieko a dobre rozmiešajte.

2. Hmotou naplňte cukrárske vrecúško s ozdobnou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie striekajte malé venčeky, aby nemali v strede veľkú dieru – inak by z nich neskôr vytiekol džem.

3. Venčeky pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C 12-15 minút.

Nechajte ich vychladnúť a potom do stredu každého dajte trochu džemu.

Keksy s čajom Earl Grey

20 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 20-22 MINÚT

  • 240 g masla
  • 120 g kryštálového cukru
  • 340 g hladkej múky
  • 40 g ryžovej múky
  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžičky čaju Earl Grey
  • krupicový cukor na posypanie

1. Vymiešajte maslo s cukrom, pridajte hladkú aj ryžovú múku, soľ aj čaj. Dobre premiešajte a cesto rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika na pomúčenej doske alebo priamo na papieri na pečenie na hrúbku 4 mm. Cesto rozrežte na keksy 2 x 5 cm rovno na papieri (neoddeľujte ich od seba) a potom ho preneste na plech. Keksy ozdobne popichajte vidličkou a dajte piecť do rúry vyhriatej na 175 °C na 20-22 minút. Pečte ich do bleda.

2. Ešte horúce keksy posypte krupicovým cukrom a nožom ich od seba oddeľte. Nechajte vychladnúť a podávajte.

 

Tomuto pečivu Angličania hovoria shortbread. V uzatvorenej nádobe vydrží aj niekoľko týždňov.

MINICHEESECAKES S ČAJOM MATCHA

9 KUSOV (forma 8-10 cm), PRÍPRAVA 45 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 10 MINÚT

  • 150 g karamelových sušienok (zomletých alebo rozmixovaných)
  • 50 g lieskových orieškov
  • 50 g kryštálového cukru
  • 40 g masla (roztopeného)
  • Na plnku:
  • 150 ml mlieka
  • 2 lyžice zemiakového škrobu
  • 150 g bielej čokolády
  • 2 lyžičky čaju matcha v prášku
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 300 g tučného jemného tvarohu
  • práškový cukor na prisladenie podľa chuti
  • vyšľahaná šľahačka na ozdobu
  •  

1. Zmiešajte rozmixované sušienky, oriešky, cukor a roztopené maslo. Zmes natlačte na dno formičiek a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 10 minút.

2. Zatiaľ pripravte náplň: Do hrnčeka dajte variť polovicu mlieka a v druhej polovici rozmiešajte 2 lyžice škrobu. Keď mlieko začne vrieť, vlejte doň aj zvyšné mlieko so škrobom. Uvarte hustý puding. Do horúceho pudingu zamiešajte nakrájanú bielu čokoládu, aby sa rozpustila. Potom puding prikryte fóliou (aby sa na ňom nevytvorila kôrka) a nechajte ho celkom vychladnúť.

3. Do misy dajte šľahačku, rozmiešajte v nej vanilkový extrakt a prášok s čajom. Nakoniec pridajte tvaroh a vyšľahajte do tuhej hmoty.

4. V mise prešľahajte vychladený puding a postupne doň vareškou primiešavajte čajovo-tvarohovú zmes. Ak je hmota málo sladká, doslaďte ju práškovým cukrom. Potom ju rozdeľte do foriem s vychladnutým sušienkovým základom a dajte na noc do chladničky. Pred podávaním ozdobte cheesecakes vyšľahanou šľahačkou.

Cheesecake môžete urobiť aj v jednej väčšej forme (s priemerom 24 cm).

Zdroj foto: Dobré jedlo, Instagram

Autor: db
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Pozvite kamošky na čajový večierok: Týmito keksíkmi ich očaríte (RECEPTY)
db