Pravidlá párovania: Je dobré vedieť, čo spájať na tanieri a čo nie!

16.07.2017
02
 

Existujú konkrétne potraviny, ktoré keď zmiešate, majú priaznivý vplyv na trávenie. Niektoré plody dobre spolupracujú s ostatnými, najmä ovocie a obilniny, ale všeobecne by sa mali ovocné plody jesť radšej samostatne. 

Zelenina by zase mala byť jedným zo škrobov medzi bielkovinovým jedlom. Je dobré vedieť, čo spájať na tanieri a čo nie. Možno zistíte, že sa budete cítiť lepšie, keď začnete dodržiavať tieto všeobecné potravinové pravidlá.

Čo popárovať? 
Ovocie slúži ako jedlo na rýchle uvoľnenie energie. Plody, hlavne v lete, pomáhajú uhasiť hlad a smäd. Ovocný šalát k steaku je však trochu neprirodzený, nemyslíte? Stále populárne jahody sa tiež nehodia ku všetkému. Čo sa týka ďalších populárnych bobuľovín, tie v tele zvyknú kvasiť. Aj preto by sa nemali pridávať k mäsu alebo mliečnym výrobkom, ktoré na pár hodín samé o sebe zaťažujú žalúdok a tenké črevo. Zelená, žltá, červená a ľahko stráviteľná koreňová zelenina, okrem zemiakov, sa preto ku steaku hodia lepšie.



Pravidlá
Jahody, melóny, kôstkové ovocie, citrusové plody a iné mäkké plody sú najlepšie, keď sa jedia samé. Jablká, banány a kokosové orechy sa jedia najlepšie s obilninami, pretože sa ľahko trávia a sú skvelé na raňajky. Zeleninové šaláty sú dobrý spôsob, ako jesť zeleninu. Môžete do nich pridať mäso alebo varené vajcia, aby boli výdatnejšie, alebo zeleninu napariť. Keď však začnete náhodou variť jahody alebo hrozno či pomaranče, zrejme sa vám bude dlho grgať.  

Jedzte jednoducho
Dávajte si pozor na kombinácie potravín a sledujte, ako sa po nich cítite, ako na ne vaše telo reaguje. Máte pocit nafúknutia po jedle? Cítite sa vždy moc plná, a pritom ste ani toho toľko nezjedli? Zvyšuje sa vám telesná hmotnosť, ktorú nemožno vysvetliť? Ak ste zvykli jesť ovocie a zeleninu spolu s ďalšími nevhodnými potravinami, môže sa to prejaviť na vašej fyzickej kráse.

Dobré nápady
Ak chcete jesť ovocné šťavy so zeleninovými šťavami, urobte si z nich smoothie. Nápoj namiesto veľkých kusov jedla sa ľahšie trávi. Skúste mrkvu, pomaranč, ananás a kokosové mlieko. Táto kombinácií je osviežujúca hlavne na raňajky. Jedzte päť až šesť malých jedál denne, a budete mať viac možností, ako jesť ovocie a zeleninu aj samostatne.

Foto: profimedia

Autor: bb
 

Dobré jedlo