Prečo konzumovať k mäsu hlavne ananás? Ako vplýva na naše trávenie?

04.12.2018
 

Ananás patrí medzi mimoriadne chutné a zdraviu prospešné druhy tropického ovocia. Hoci ešte pred niekoľkými rokmi sme mali možnosť vychutnávať si ho len v konzervovanej podobe, v poslednom období sa situácia podstatne zlepšila, a tak máme možnosť dopriať si ho tiež ako čerstvú pochúťku. Ananás pochádza z južnej Brazílie, odkiaľ sa postupne rozšíril do celého sveta. Jeho meno v preklade údajne znamená doslova „vynikajúce ovocie“. Hoci v našich obchodoch nájdete väčšinou podstatne menšie exempláre, pravdou je, že plody ananásu dorastajú až do veľkosti 30 centimetrov a môžu mať až 4 kilogramy.

Ananás má naozaj veľmi špecifickú chuť
V receptoch býva nielen súčasťou chutných dezertov, ale často sa používa aj pri príprave mäsových jedál. Nie je to žiadny výstrelok. Toto ovocie totiž obsahuje špecifické látky, ktoré uľahčujú trávenie mäsa.

Nie je to však jediným pozitívom. Čerstvý ananás obsahuje minerály, stopové prvky, vitamín C, B12, E, ako aj enzýmy, ktoré pomáhajú odbúravať tuky a súčasne zabraňuje ich ukladaniu. Je tiež bohatým zdrojom vlákniny, zvyšuje hladinu bielkovín a odvodňuje. Práve pre tieto vlastnosti býva obľúbenou súčasťou jedálnička aj pri redukčnej diéte. V tomto prípade treba mať na pamäti, že je potrebné konzumovať ananás čerstvý, nie jeho konzervovanú podobu, do ktorej býva pridaný cukor.

Okrem chudnutia sa ananás odporúča tiež pri poruchách trávenia, črevných problémoch či pri hnačkách. Jeho šťava dokonca urýchľuje hojenie povrchových rán a je účinná tiež pri boji proti stareckým škvrnám. V oblasti svojho pôvodu je dokonca považovaný za afrodiziakum.

Foto: Profimedia

Autor: bb
Videorecepty
 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Prečo konzumovať k mäsu hlavne ananás? Ako vplýva na naše trávenie?
bb