Raňajkujte s anglickou kráľovnou! Zapíšte si recept na jej škótske lievance

19.04.2017
06
 

V kráľovskej koži si môžete od rána do večera pochutnávať na tých najlepších delikatesách, aké vám len hrdlo ráči... Aj keď jej veličenstvo Kráľovná Alžbeta II. nie je hneď zrána veľmi vyberavá. Jej raňajky vyzerajú skromne a jednoducho. A dokonca vie aj piecť. Napríklad škótske lievance, ktoré ponúkla v roku 1960 vtedajšiemu americkému prezidentovi Dwightovi Eisenhowerovi a jeho manželke počas svojho pobytu v zámku Balmoral. Recept na ne nájdete nižšie.

Raňajkový rituál

Alžbeta II., ktorá 21.apríla oslávi svoje 91. narodeniny, začína každé ráno domácimi sušienkami, ktoré pečie kráľovský šéfkuchár podľa starého receptu jej praprababičky kráľovnej Viktórie z roku 1850. Tie zapíja – ako inak šálkou čaju Earl gray. Kráľovské raňajky si občas spestrí cereáliami, pričom už 40 rokov používa tú istú značku. Miluje aj jogurt s javorovým sirupom, ľahkú maslovú hrianku s domácou pomarančovou marmeládou s whisky. Pri zvláštnych príležitostiach jej veličenstvo raňajkuje miešané hnedé vajcia s údeným lososom a hľuzovkou.

Pred obedom pohárik!

Chuť na obed jej naštartuje koktejl z ginu a Dubonnetu - francúzskeho aperitívneho vína (v pomere 1:2) s plátkom citróna a hromadou ľadu. Obed zvyčajne pozostáva z niečoho jednoduchého a zdravého, napríklad z grilovaných rýb alebo kuracieho mäsa so zeleninou a šalátom. Najmä žiadny škrob! Preto sa kráľovná vyhýba jedlám so zemiakov a cestovín, aj keď takmer každý deň neodolá svojmu obľúbenému čokoládovo-sušienkovému koláču, ktorý jej kuchár pravidelne pripravuje aj na cesty.

Čas na čaj

O piatej kráľovné služobníctvo podáva sendviče s odkrojenými kôrkami a obľubené prababičkine sušienky. Podľa bývaleho kráľovskeho šéfkuchára Darrena McGrady, je veličenstvo obzvlášť zamilované do čokoládovo-sušienkovej torty, ktorá sa podávala na svadbe princa Williama a princeznej Kate. Rovnako obľubuje svieže ovocné koláčiky.

Konečne večera....

Tradičná večera sa obvykle skladá z jedál pripravených z regionálnych surovín, napríklad bažanta či inej zveriny zo Sandringhamu alebo lososa z oblasti Balmoral. K mäsu sa vždy podáva lahodná omáčka z húb, smotanou a whisky. Po obede si dopraje dezertík v podobe obľúbenej čokolády čerstvých jahôd a broskýň z Windsorských skleníkov. Najbáječnejším bodom kráľovninho stravovacieho denníka je pohár šampanského na záver dňa!

Škótske lievance

Potrebujete:

  • 2 vajcia 
  • 4 lyžice krupicového cukru  
  • 2 šálky mlieka 
  • 3 lyžičky hustej smotany
  •  4 šálky múky hladkej múky 
  • 2 lyžičky sódy bikarbóny 
  • 3 lyžičky vínneho kameňa 
  • 2 lyžice rozpusteného masla 

Postup:

1. Vajcia, cukor a asi polovicu mlieka zmiešajte, pridajte múku, dolejte zvyšné mlieko a smotanu. Primiešajte sódu bikarbónu, vínny kameň a rozpustené maslo. Dobre vyšľahajte, aby vzniklo husté tekuté cesto.

2. V panvici na oleji opečte lievance najskôr z jednej strany. Keď sa začnú na povrchu tvoriť bublinky, prevráťte ich na druhú stranu a dopečte.

Autor: dobrejedlo.sk/MA
 

Dobré jedlo

 
 
 
 
 

Pluska.sk

Plus7dní.sk

Emma.sk