Ríbezľová slasť: Tomuto úžasnému koláču neodoláte
Snehový koláč s ríbezľami
Cesto:
- 5 bielkov
- 200 g krupicového cukru
- 1 Zlatý klas
- 30 g nasekaných vlašských orechov
Plnka:
- 250 g mascarpone
- 250 g mäkkého tvarohu
- 200 g hustej kyslej smotany
- 5 plátkov želatíny
- trochu mlieka
- 2 balíčky vanilínového cukru
- 4 lyžice práškového cukru
- 350 g očistených ríbezlí
Postup:
- Bielky vyšľaháme, potom postupne prisypávame cukor a spolu dotuha vyšľaháme. Pridáme Zlatý klas a zľahka premiešame. Plech vyložíme papierom na pečenie, rozotrieme naň cesto, ktoré posypeme nasekanými vlašskými orechmi. Pečieme vo vyhriatej rúry pri teplote 180 °C asi 3 až 4 minúty. Potom teplotu znížime na 150 °C a cesto dopečieme.
- Upečené cesto necháme vychladnúť. Potom ho preklopíme na čistú utierku a papier odstránime. Cesto potrieme plnkou, posypeme ríbezľami, ktoré do plnky jemne zatlačíme. Koláč preložíme z jednej dlhšej strany a potom z druhej strany. Vznikne nám roláda. Odložíme do chladu na 10 hodín. Po stuhnutí pokrájame na kúsky.
- Pripravíme plnku. Mascarpone vymiešame s práškovým a s vanilínovým cukrom. Pridáme mäkký tvaroh a kyslú smotanu. Do trochy mlieka dáme napučať želatínu, ktorú po rozpustení zamiešame do masy.