Budete prekvapení, ako jednoducho a jedinečne sa dajú v kuchyni zužitkovať suroviny, ktoré sa vám trebárs už týždeň povaľujú v chladničke... Naša fotogaléria je plná skvelých tipov!
ŠPENÁTOVO- CUKINOVÉ MAFINY
10-12 kusov
Potrebujete:
- 2 lyžice masla
- 1 šalotka
- 2 strúčiky cesnaku
- 150 g listového špenátu
- 150 g na jemno nastrúhanej cukiny
- 200 g hladkej múky
- 80 g špaldovej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 1 vajce
- 250 ml mlieka
- 100 g slaného balkánskeho syra
- trocha sušeného majoránu
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ, mleté biele korenie
Postup:
1. V hlbšej panvici zohrejte maslo, pridajte nadrobno nakrájanú šalotku a po chvíli na plátky nakrájaný cesnak. Opekajte 2 minúty a primiešajte špenátové listy a cukinu. Pár minút poduste a nechajte vychladnúť.
2. Múku s kypriacim práškom, majoránom, soľou a mletým korením zmiešajte. Zvlášť vymiešajte vajce, mlieko, rozmrvený syr, olej a špenátovú zmes. Pridajte k sypkej zmesi.
3. Vymiešajte cesto a naplňte ním mafinové formičky do 2/3. V rúre vyhriatej na 185 °C pečte približne 25 minút.
Tip: Na vrch môžete pred pečením uložiť po koliesku paradajky.