Šaláty robte na jar, teraz si upečte chrumkavý bôčik s jablkami (POSTUPOVÝ RECEPT)

11.02.2020
08
 

Pečený bôčik so škoricovými jablkami

Čas prípravy: 2,5 hodiny

 6 porcií

Potrebujete:

  • 2 kg bravčového bôčika s kožou
  • 6 jabĺk
  • 6 kúskov celej škorice
  • 2 - 3 hlávky cesnaku
  • malú viazaničku čerstvého tymianu
  • hrubozrnnú morskú soľ
  • Na omáčku:
  • 340 g ríbezľového džemu
  • 200 ml sladkého ružového vína
  • 100 ml hydinového vývaru

Postup:

  1. Pripravte omáčku: do hrnca dajte džem, víno a vývar. Na miernom ohni za stáleho miešania zohrejte, aby sa džem rozpustil. Priveďte k varu, znížte teplotu a na miernom ohni nechajte pobublávať asi štvrť hodinu, aby glazúra zhustla.
  2. Rúru predhrejte na 160 °C. Do kože na bôčiku urobte dlhé zárezy v polcentimetrových odstupoch. Mäso osoľte a dajte do pekáča kožou nadol. Pečte asi 2 hodiny. Mäso polievajte výpekom.
  3. Z jabĺk vykrojte jadrovníky a dovnútra vložte kúsky celej škorice. V rúre zvýšte teplotu na 200 °C.
  4. Bôčik otočte kožou nahor. Pridajte k nemu jablká, strúčiky neošúpaného cesnaku, vetvičky tymianu a mäso  dopekajte asi 20 minút, kým koža nie je chrumkavá a zlatistá.

Bôčik podávajte s ríbezľovou omáčkou, jablkami, cesnakom a pečenými zemiakmi.

Základ je dobrý džem
Pri príprave ríbezľovej omáčky si dajte záležať na kvalitnom džeme. Ak nemáte domáci, v obchode vyberte taký, ktorý má veľký podiel ovocnej zložky. Rôzne marmelády, ktoré sú skombinované ešte s iným druhom ovocia vám neurobia dobrú službu.

Výborná chuť
Pri príprave omáčky k "nášmu" pečenému bôčiku sme si zaexperimentovali a k ríbezľovému džemu sme pridali aj šípkový a brusnicový džem. Parádna chuť.

Skôr sladké ako slané
Ružové víno prilievajte odhadom, ale s vývarom narábajte opatrne, aby ste dosiahli vyváženú sladko-slanú chuť.  

Zdroj foto: Dobré jedlo

VIDEO: Dobre vypečené oškvarky

Autor: db
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Šaláty robte na jar, teraz si upečte chrumkavý bôčik s jablkami (POSTUPOVÝ RECEPT)
db