Letný strašiak salmonela: Vyhnite sa vaječným cukrárskym výrobkom

21.08.2018
 

Najčastejším zdrojom salmonelovej infekcie sú u nás cukrárske výrobky. Podiel mastných produktov na vzniku ochorení je v posledných rokoch výrazne nižší. Ochorenie nie je bežne prenosné z človeka na človeka, k nákaze je vždy potrebná potravina, v ktorej sú mikróby rozmnožené. Občasným pôvodcom epidémií sú tzv. bacilonosiči, ľudia chorí, ale bez príznakov choroby, ktorí pracujú v potravinárskom priemysle. K nákaze potravín môže dôjsť i pri nevhodnom transporte alebo skladovaní. Salmonelózou sa môžeme najmä v teplých jarných a letných mesiacoch nakaziť i zo zmrzliny.

Pri nákaze sa príznaky objavia za 8 - 12 hodín po nákaze
Chorí zo začiatku vracia, stolica sa mení na vodnatú, niekedy zelenavú tekutinu. Často stúpne i teplota. Horúčka a nevoľnosť ustúpi väčšinou do 24 hodín, pri hladovej diéte a dostatočnom prívode tekutín pretrvávajú hnačky ešte asi 3 - 4 dni, výnimočne i dlhšie. Pri liečbe akútneho ochorenia nepomáhajú antibiotiká, tie naopak spomaľujú vylučovanie salmonel z tráviaceho traktu.

Očkovanie neexistuje
 Pri liečení je teda najdôležitejší dostatočný prívod tekutín s obsahom minerálov stolové minerálky bez kysličníku uhličitého, prípadne nesladený čaj. Každý dospelý by mal denne vypiť okolo dvoch až troch litrov vody, pri nevoľnosti či zvracaní je tekutina zo začiatku podávaná pomaly po lyžičkách. Po upokojení hnačky môžeme konzumovať suché pečivo, varenú ryžu, strúhanú mrkvu či zemiaky. Na normálnu stravu prechádzame postupne.

Z neznalosti niekedy, najmä starí ľudia usudzujú, že keď znížia množstvo prijatých tekutín, prestanú i hnačky. Nielen, že opak je pravdou, ale môžu si tak privodiť ťažké poškodenie alebo dokonca zlyhanie ľadvín, ohrozený môže byť i ich život. Najlepšou obranou proti ochoreniu je ale prevencia. V prípade salmonelózy sa predovšetkým v lete vyhnete starým vajciam alebo tým s porušenou škrupinou, nejeme ani kačacie a morčacie vajcia. Obmedzíme i konzumáciu cukrárskych výrobkov s vaječnými krémami a zmrzlín, ktoré nie sú pripravené tepelnou cestou. Najmä v horúcich dňoch sa vyhnime majonézam a nedostatočne ovareným mastným výrobkov.

Foto: Shutterstock

Autor: bb
Videorecepty
 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Letný strašiak salmonela: Vyhnite sa vaječným cukrárskym výrobkom
bb