Sladká výzva pre domácu cukráreň: Šťavnatá punčová torta bude voňať až k susedom

20.04.2018
14
 

Upečte si s nami voňavú punčovú tortu, ktorou doma zabodujete, aj keď neplánujete spoločný romantický večierok. Vyskúšajte a budete ju už robiť stále.

Punčová torta

12-15 porcií

 

NA KORPUS           

  • 7 vajec           
  • 220 g kryštálového cukru 
  • 220 g hladkej múky  
  • pár kvapiek červeného prírodného potravinárskeho farbiva (alebo červený sirup)
  • maslo a hrubú múku na vymastenie a vysypanie foriem

NA ROZVAR

  • 300 ml vody     
  • 300 g cukru
  • punčová aróma (alebo 30 ml hnedého rumu)

NA PLNKU

250-300 g ríbezľového džemu (môžete použiť aj marhuľový džem)              

NA OZDOBU:

300-400 g marcipánu alebo inej poťahovej hmoty

strapce červených ríbezlí (prípadne iného drobného ovocia)

  • Vajcia rozbite a oddeľte bielky a žĺtky. Bielky vyšľahajte s kryštálovým cukrom. Potom do zmesi zašľahajte žĺtky a preosiatu múku. 

  • Tortové formy (2 s priemerom 25 cm) vymastite maslom a vysypte hrubou múkou. Prvú formu naplňte polovicou cesta.

  • Zvyšné cesto zafarbite do ružova prírodným farbivom alebo sirupom. Dajte ho do druhej formy a obidva korpusy pečte 25-30 minút v rúre vyhriatej na 150 °C. Po upečení nechajte vychladnúť vo forme.

  • Korpusy vyberte a pozdĺžne prerežte. Uložte ich do formy a pre krajší efekt prestriedajte farby. Pred uložením každú vrstvu natrite džemom. Vrch torty nepotierajte.

  • Pripravte rozvar: V hrnci uveďte do varu vodu a cukor. Pridajte punčovú arómu alebo rum.

  • Naplnenú formu dajte na tácku. Rozvar pomaly a opatrne lejte na tortu. Ak chcete, aby bola šťavnatejšia, prilejte ho viac.

  • Tortu nechajte odstáť – minimálne cez noc. Potom ju po vrchu potrite jemnou vrstvou džemu, potiahnite marcipánom a ozdobte.

  • Dobrý tip: Ak do korpusu použijete namiesto farbiva sirup, pridajte menej cukru, aby ste tortu nepresladili.

Autor: BN
Videorecepty
 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Sladká výzva pre domácu cukráreň: Šťavnatá punčová torta bude voňať až k susedom
BN