Sviatky sa blížia a vám chýba nápad na pečenie? Tu nájdete medovníky, rezy i tortu
Možno máte svoj recept na medovníky, možno každý rok pečiete rovnaký zákusok či vianočnú tortu. A možno hľadáte zmenu a tiež recept, za ktorý dá niekto"ruku do ohňa". Tieto z Dobrého jedla vás určite potešia. A k tomu si pozrite v galérie dekorovanie na vianočné pečenie. Dobrých nápadov predsa nie je nikdy dosť.
Zdroj foto: Instagram
TORTIČKY S TRBLIETAVÝMI BRUSNICAMI
PLECH S ROZMERMI 40 x 48 CM
FORMIČKA NA VYKRAJOVANIE S PRIEMEROM 4-5 CM
ASI 10 TORTIČIEK I PRÍPRAVA 40 MINÚT + NAMÁČANIE BRUSNÍC I PEČENIE 40 MINÚT
NA OZDOBENIE:
220 g čerstvých brusníc
350 g krupicového cukru
250 ml vody
NA CESTO:
480 g hladkej múky + na vysypanie foriem
400 g krupicového cukru
2 a pol lyžičky kypriaceho prášku
štipka soli
340 g masla izbovej teploty + na potretie foriem3 vajcia
340 g bielej čokolády
180 g smotany na šľahanie
230 g masla izbovej teploty
1 kg práškového cukru
* Pripravíme zdobenie: 250 g cukru a 250 ml vody privedieme do varu. Varíme, kým sa cukor úplne nerozpustí. Uvarený sirup prelejeme do misky odolnej proti teplu a necháme 10 minút odstáť. Pridáme umyté brusnice a dôkladne premiešame. Brusnice necháme v sirupe cez noc odstáť a niekoľkokrát ich premiešame. Keď ich vyberieme zo sirupu, obalíme ich vo zvyšnom cukre. Potom ich vysypeme na plech pokrytý papierom na pečenie tak, aby sa vzájomne nedotýkali, a necháme schnúť minimálne hodinu alebo najlepšie cez noc.
* Pripravíme cesto: Rúru predhrejeme na 180 °C. V mise zmiešame múku, cukor, soľ a kypriaci prášok. Pridáme maslo, vajcia, vanilkový extrakt s kyslou smotanou a mlieko. Vymiešame do hladka a opatrne vmiešame brusnice.
* Cesto nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme 30-40 minút. Cesto priebežne kontrolujeme pomocou špajdle. Po upečení necháme asi 10 minút vychladnúť, potom plát preložíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť. Najmenej na 5 hodín uložíme do chladničky.
* Pripravíme krém: Bielu čokoládu nasypeme do kovovej misy a zalejeme prevarenou smotanou. Prikryjeme a necháme 10 minút odležať. Potom vymiešame na hladký hustý krém a necháme vychladnúť. Krátko vyšľaháme mixérom, primiešavame maslo a potom postupne práškový cukor.
* Skladanie tortičiek: Zo stuhnutého plátu vykrojíme pomocou formičky približne 30 koliesok, ktoré poskladáme do trojíc. Každé koliesko potrieme rovnomerne čokoládovým krémom a zvyškom krému potrieme aj boky tortičiek. Dáme aspoň na 2 hodiny stuhnúť do chladničky a ozdobíme trblietavými brusnicami.
tip
Korpusy tortičiek môžete upiecť aj v malých tortových formách alebo pomocou špeciálneho plechu s valčekmi. Vtedy brusnice do cesta radšej prekrojte.
Medové rezy starej mamy
1 MENŠÍ PLECH, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 4 x 6 MINÚT
Na cesto
450 g hladkej múky
50 g masla
150 g kryštálového cukru
1 vajce
3 lyžice mlieka
2 lyžice medu
1 lyžička sódy bikarbóny
Na krém
250 ml mlieka
2 lyžice hrubej múky
100 g práškového cukru
100 g masla
100 g na hrubo podrvených orechov
ríbezľový džem
Na ozdobu
kvalitná čokoláda na varenie
opražené mandľové lupene
do šípky
Stará mama vyrábala domácu čokoládovú polevu: Zmiešala 70 g masla, 70 g cukru, po 1 lyžici mlieka a kakaa, zmes 3 minúty povarila. Veronika si spomína, že bola nielen chutná, ale aj nádherne lesklá. Vyskúšajte a možno už viac nekúpite.
1. Nad parou rozpustite maslo, cukor a med. Do vychladnutej zmesi pridajte vajce, múku so sódou bikarbónou a dobre vymiešajte. Hladké cesto rozdeľte na 4 kusy a nechajte (najlepšie cez noc) odležať v chladničke.
2. Potom cestá vyvaľkajte na tenké pláty a pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 6 minút.
3. Pripravte krém: Mlieko s múkou uvarte na kašu, pridajte cukor a maslo, nechajte vychladnúť. Nakoniec vmiešajte podrvené orechy.
4. Spodný plát potrite krémom, prekryte ho ďalším plátom cesta, potrite džemom a pridajte tretí plát cesta. Na ten opäť naneste krém. Potom položte posledný plát cesta. Nechajte odležať aspoň 2-3 dni, aby korpusy pekne zmäkli. Koláč polejte čokoládou a posypte opraženými mandľovými lupeňmi až pred podávaním.
FAREBNÉ MELASOVÉ MEDOVNÍKY
PRE CELÚ RODINU
Potrebujeme:
350 g práškového cukru
125 g masla
1 lyžicu melasy
5 lyžíc medu
4 vajcia
trištvrte balíčka korenia na perníky
800 g hladkej múky + na pomúčenie dosky
1 lyžičku sódy bikarbóny
štipku soli
kukuričný škrob na posypanie dosky
NA ZDOBENIE:
zafarbenú poťahovú hmotu (prípadne biela a gélové farby)
potravinárske lepidlo alebo cukrovú polevu
cukrárske zdobenie
Ako na to: Maslo s cukrom vymiešame na krém. Pridáme melasu, med a vajcia a vymiešame hladkú hmotu. Do misy preosejeme múku, sódu, korenie a soľ. Pridáme k medovo-melasovej hmote a vymiešame hladké jemne lepkavé cesto. V chladničke necháme odležať minimálne 24 hodín. Hodinu pred tým, ako budeme cesto vaľkať, ho vyberieme z chladničky. Ak je ešte stále lepkavé, pridáme trocha múky a na doske posypanej kukuričným škrobom vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Vykrajujeme medovníky. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 150 °C pečieme 8-10 minút. Necháme vychladnúť a ozdobíme. Poťahovú hmotu vyvaľkáme, prípadne zafarbíme a formičkou z nej vykrajujeme požadované tvary. Na medovník ich prilepíme pomocou cukrovej polevy. Môžeme použiť aj cukrárske zdobenie.