Jedlá ich detstva: Plnená paprika princeznej Diany, krúpová baba Marka Igondu a iné (RECEPTY)

21.06.2019
14
 

Princezná Diana ľúbila plnenú papriku, jej syn Harry zase puding, ktorý pripomína našu žemľovku. Zuzana Tlučková s láskou spomína na kurací perkelt od babky a Roman Juraško nedá dopustiť na "chorú" polievku... viac sa dočítate v galérii. A jedlá nášho detstva si urobte podľa receptov kuchára Ľuboša Mega. Dobrú chuť!

RYŽOVÝ NÁKYP

4-5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

Potrebujete:

  • 500 g guľatozrnnej ryže
  • 1,4 l mlieka (časť nahraďte smotanou na šľahanie)
  • pol lyžičky mletej škorice (ak máte radi)
  • štipka soli
  • vanilka alebo vanilkový cukor
  • 60 g zmäknutého masla
  • 3 vajcia (žĺtky a bielky zvlášť)
  • 120-150 g kryštálového cukru
  • pohár zaváraných višní (alebo iné zavárané ovocie)

Postup:

  1. Ryžu premyte, zalejte mliekom, prípadne prilejte smotanu na šľahanie, pridajte škoricu a soľ. Za občasného miešania varte takmer do úplného zmäknutia ryže. Pridajte vanilku a nechajte ju vychladnúť takmer na izbovú teplotu.
  2. Zmäknuté maslo vymiešajte s cukrom a so žĺtkami do peny a vmiešajte do ryže.
  3. Zavárané višne sceďte, časť sirupu vlejte do ryže spolu takmer so všetkými višňami a ryžu premiešajte. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a vmiešajte do ryže.
  4. Ryžovú masu vlejte do vymasteného pekáča (asi 30 x 30 cm) a pečte pri 180 °C asi 30 minút. Hotový nákyp nechajte chvíľu vychladnúť, nakrájajte na kocky a podávajte so zvyšnými višňami a sirupom zo zaváraniny. Dobrú chuť.

BUCHTY NA PARE

4-5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, VARENIE 7 MINÚT

Potrebujete:

  • 500 g polohrubej múky
  • 250-300 ml vlažného mlieka
  • pol kocky droždia
  • 30 g kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • 300 g hustého slivkového lekváru

Na posypanie:

  • práškový cukor, kakao a maslo na poliatie

Postup:

  1. Zo 100 ml vlažného mlieka, droždia a lyžičky cukru zarobte kvások. V mise zamiešajte preosiatu múku, zvyšný cukor a soľ.
  2. Do múky pridajte vajce, vykysnutý kvások a postupne vmiešajte vlažné mlieko tak, aby vzniklo hladké polotuhé cesto. Cesto nechajte nakysnúť na teplom mieste, aby zdvojnásobilo svoj objem.
  3. Z cesta vyformujte valec a ten nakrájajte na 50-60 g kolieska. Do stredu každého kolieska dajte lekvár a vytvarujte buchty. Na pomúčenej doske nechajte buchty prikryté kuchynskou utierkou nakysnúť.
  4. Buchty parte na naparovacom sitku, látke alebo v parnej rúre asi 7 minút. Na tanieri podľa chuti posypte cukrom zmiešaným s kakaom a polejte rozpusteným maslom.

KRUPICOVÁ KAŠA

4-5 PORCIÍ, VARENIE 15 MINÚT

Potrebujete:

  • 600 ml plnotučného mlieka
  • 6 zarovnaných lyžíc detskej krupice
  • kryštálový cukor, soľ, mletá škorica, maslo

Postup:

  1. V hrnci zohrejte mlieko. Do takmer vriaceho mlieka pridajte lyžicu cukru, štipku soli a postupne metličkou vmiešavajte detskú krupicu.
  2. Zahustené mlieko ešte chvíľu povarte. Vlejte do tanierov, pokryte tenkými plátkami masla, posypte mletou škoricou a kryštálovým cukrom. Chvíľu počkajte, nech si neobaríte jazyk.
Autor: kab
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Jedlá ich detstva: Plnená paprika princeznej Diany, krúpová baba Marka Igondu a iné (RECEPTY)
kab