TOTO sú pomocníci v kuchyni, bez ktorých sa nezaobídete: Chráňte ich ako oko v hlave!

21.04.2017
10
 

Pečenie nezvládnete bez dobrých a kvalitných plechových pomocníkov. Vyčarujete s nimi neskutočne veľa krásnych korpusov. Presne takých, aké potrebujete. Mrknite na týchto pár našich tipov. S dobre zvolenou formou si uľahčíte prácu.

  •   TORTOVÉ FORMY

Najčastejšie sa používajú formy okrúhle, ale môžeme použiť aj formy napríklad štvorcové, šesťhranné a obdĺžnikové. Klasické formy sú z plechu, z keramiky, alebo z nepriľnavého materiálu. Tortová forma s pružinou má odstrániteľnú bočnú časť, ktorú roztvorením pružiny uvoľníme a tortový korpus bez poškodenia vyberieme. Dno a boky tortovej formy pred použitím môžeme vyložiť papierom na pečenie alebo tortu vymazať tukom a vysypať múkou, strúhankou, alebo mletými mandľami.

  •  NASTAVITEĽNÉ FORMY

Zaujímavá je nastaviteľná forma na tortu. Nastavíme veľkosť a formu dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Rozmery formy by mali zodpovedať požiadavkám receptu. Bežné formy majú priemer 24 a 26 cm. Teraz sú v móde menšie formy s priemerom 18 alebo 20 cm. Odnímateľné dno je už bežné a uľahčuje vyberanie upečeného korpusu.

  • PLECHY NA MAFINY

Úžasná pomôcka na pečenie lahodných mafinov. Jamky na plechu môžeme vymastiť zmäknutým maslom a vysypať múkou a priamo do nich liať cesto, alebo ich vyložíme papierovými košíčkami, prípadne hnedým vystrihnutým papierom na pečenie (počas pečenia nezmení farbu) vo veľkosti 12 x 12 cm. 

Plechy na mafiny majú najčastejšie 12 jamiek ale aj so 6 alebo 24 jamkami.

V týchto plechoch môžeme upiecť klasické mafiny (sladké alebo slané), alebo koláčiky s krémom (cupcakes).

  •  OKRÚHLE FORMY

Špeciálnymi okrúhlymi formami sú vyrobené z tenkého plechu s rôzne upraveným povrchom a nižším zúbkovaným okrajom. Používajú sa na prípravu sladkých koláčov z krehkého cesta plnené ovocím, slaných koláčov s rôznymi plnkami (kiše) alebo tvarohových koláčov (cheesecake). Veľké formy s priemerom 30 cm sa používajú na prípravu pizze alebo slaných kysnutých koláčov.  Formy môžu mať aj špeciány tvar (srdce, podkova, vianočný alebo veľkonočný motív).

  •  BÁBOVKOVÉ FORMY

Majú v strede rúrkovitý otvor, niekedy aj odstrániteľné dno. Okraj bábovkových foriem môže byť ozdobne zdobený. Vyrábajú sa rôznych veľkostí a z rôznych materiálov. Plechové, z jenského skla, keramické, so špeciálne upravenými nepriľnavými povrchmi, s keramickým povrchom a silikónové.

  •  CHLEBÍČKOVÉ FORMY

Vyrábajú sa z rôznych materiálov a rôznych veľkostí. Formy pred pečením vymastíme zmäknutým maslom a vysypeme múkou alebo strúhankou. Koláč sa neprilepí k plechu. Ak si chcete uľahčiť prácu s čistením plechu, vystrihnite podľa jeho veľkosti papier na pečenie a vyložte formu až po horný okraj. Pri príprave mrazených krémov je najlepšie formu vyložiť potravinárskou fóliou,lebo alobalom.

  • KERAMICKÉ FORMY

Keramické formy sú najčastejšie oválne alebo okrúhle, s rovným alebo ozdobným okrajom. Používajú sa pri príprave nákypov, tzv. obrátených ovocných koláčov a pri špeciálnych múčnikoch pečených v pare.

  •  MALÉ FORMIČKY

Majú priemer 8-12 cm sú podobne ako veľké formy z rôznych materiálov a s rôznou povrchovou úpravou. Pripravuje sa v nich len jedna porcia. Pečieme v nich napr, suflé, Crème brûlée, ale aj rôzne tortičky alebo slané koláče.

  • PUDINGOVÉ FORMY

Náš trh ponúka aj špeciálne pudingové formy na varenie sladkých a slaných pudingov v pare.

  •  VEĽKOSTI PLECHOV

Plechy na pečenie rozlišujeme podľa veľkosti na malé, stredné a veľké. Najpoužívanejšie veľké plechy majú rozmer 30 x 40 cm a ich hĺbka sa pohybuje v rozmedzí 2 - 2,5 cm (plytké), alebo 4-5 cm (hlboké). Veľkosti sa udávajú z vnútornej strany plechu. Sú zväčša smaltované, alebo s neprilnavým povrchom. Majú široké využitie.

Postup prípravy skladania košíčkov do jamiek mafinového plechu. Pripravte si plech na mafiny, papier na pečenia a nožnice. 

Autor: dobrejedlo.sk/BN
 

Dobré jedlo

 
 
 
 
 

iZahradkar.sk

iZdravie.sk

iPekneByvanie.sk