Treba sa báť všetkých sacharidov? A ktoré nám poskytujú najviac výživy?

14.09.2017
 

Sacharidy sú v tele ideálne palivo pre väčšinu funkcií. Dodávajú telu energiu potrebnú pre svaly, mozog a centrálny nervový systém. Niektoré sacharidy sa vo forme glukózy používajú pre okamžitú spotrebu energie. Niektoré sú uložené vo forme glykogénu v pečeni a vo svaloch na neskoršie energetické potreby. No ak je glukózy príliš veľa, ukladá sa ako telesný tuk. 

Nie všetky sacharidy sú si rovné
Rozhodnúť sa často pre tie či oné sacharidy je zásadné rozhodnutie. Niektoré poskytujú energiu, iné viac živín. Výživnejšie sacharidy obsahujú potraviny ako je ovocie, zelenina, fazuľa a strukoviny, aj nízkotučné mlieko a celozrnné výrobky. Tieto potraviny sú super zdrojom vitamínov A a C, draslíka, kyseliny listovej, vápnika, selénu, horčíka, vitamínov skupiny B, železa a vlákniny.

Ak chcete znížiť konzumáciu sacharidov, znížte ju o rafinované druhy. Obmedzte hlavne tie, ktoré sú zbavené živín a sú plné cukru a tuku. Viete, o čom hovoríme. O všetkých koláčikoch, sušienkach, cukríkoch, sladkom pečive, bielom pečive a cestovinách, o bielej ryži, hranolkách alebo aj sladkých cereáliách.

Koľko sacharidov by sme vlastne mali denne zjesť?
Pokiaľ ste zdravá a nemáte nadváhu, často sa hýbete a netrpíte žiadnou chronickou chorobou alebo zažívacími ťažkosťami, môžete si občas dopriať aj sacharidovú bombu. Ani 5000 kalórii by z vás nemalo spraviť invalida. Ak ste však na tom so zdravým a kondíciou biedne, sacharidy obmedzte na maximálne 1000 kalórii denne.

Foto: Shutterstock

Autor: bb
 

Dobré jedlo