Týchto chýb pri varení sa vyvarujte raz a navždy

13.09.2017
 

Kuchyňa je nedotknuteľná, kým niekto nezvraští nos nad našou presolenou polievkou alebo zle upečeným cestom. Aby vaše jedlo stálo vždy za to, prečítajte si naše rady, ako sa stať naj gazdinkou. 

1. Pokazená zápražka: ak nechcete, aby zhrudkovatela, nezalievajte horúcu zápražku  teplou, ale studenou vodou (mliekom, smotanou).

2. Pokazená zátrepka: k múke a smotane pridajte aj soľ, inak omáčka/polievka zhrudkovatie.

3. Nesprávne solenie: pečeň soľte až po dovarení (inak stvrdne),  ryby soľte tesne pred prípravou, hus/kačicu/morku treba posoliť niekoľko hodín pred pečením. Minútky solíme až po opečení. Mäso pri dusení treba najskôr prudko opiecť dobiela a až potom soliť.  

4. Nepodarené palacinky: dôraz dajte na hustotu cesta. Ak je cesto príliš riedke - trhajú sa, ak je príliš husté - sú gumovité.

5. Červená paprika sa nesmie pražiť! Keď ju pridávame do oleja, musíme ju ihneď  zaliať vodou, aby nezhorkla.

6. Nerovnomerné upečenie cesta: kypriaci prášok do pečiva musíme dôkladne rozmiešať v múke a až potom pridať do cesta.

7. Upečené cesto nie je dostatočne kypré: múku treba VŽDY preosiať.

8. Nepoužívajte náhrady! Čokoládu nenahrádzajte kakaom, maslo tukom, mandle/lieskovce orechami. (Túto chybu robí až 90 percent gazdiniek.)

Foto: Shutterstock

Autor: bb
 

Dobré jedlo

 
 
 
 
 

iZahradkar.sk

iZdravie.sk

iPekneByvanie.sk